Ritka, mint a fehér bivaly

2020.07.28. 09:17

Igazi ritkaság látta meg a napvilágot Földesen

Hópihe, a ritka színű bivalyborjú nagyon meglepte a gazdákat.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

Fehér bivalyborjú született megyénkben, egy földesi családi vállalkozás állománya gazdagodott a ritkaságnak számító egyhetes üszővel. Hasonlóval két éve találkoztak Zalaváron, de Kelet-Magyarországon még nem született fehér bivaly; albínó előfordult már, de a Hópihe névre hallgató földesi jószág nem az. Feltehető, hogy mindössze egyetlen gén mutációja okozta a változást. A család tagjai nagyon boldogok, és megtisztelőnek tartják, hogy egy efféle ritkaság helyet kap náluk. Ványi Csongor, az állomány tulajdonosa, illetve fia, Ványi Róbert beszámoltak a Naplónak, milyen érzés volt megpillantani az újszülöttet, és milyen sorsot szánnak Hópihének; ő talán az egyetlen borjú országunkban, aminek tiszteletére tejfakasztó bulit rendeztek.

Fehér zsáknak nézték

– Egy csodának tartjuk, nagyon meglepődtünk, először el sem hittük, azt pedig, hogy mi miatt lett pigmenthiányos a borjú, nem tudjuk, mindenesetre a kék szeme eddig mindenkit elvarázsolt. Azt tudjuk, hogy a beltenyészetekben előfordul, hogy albínó születik, de Hópihénél nem ez okozta a változást. Édesapám dolgozott a nemzeti parknál is, ahol az elmúlt két évtizedben körülbelül 2 ezer kisbivaly született, de egyiknél sem tapasztaltak ilyesféle változásokat. Lovakkal is foglalkozunk, nálunk cremellónak hívják azokat a paripákat, amelyek krémszínűek, érzékenyek a fényre, pataszarujuk pigmentmentes, de a bivalyoknál különleges megnevezésről nem hallottunk – ismertette lapunkkal Róbert.

– Sajnos nem voltunk jelen a születésnél, mert minden második napon járunk ki az állományhoz, akkor fülszámozzuk a borjúkat, hogy meg tudjuk őket különböztetni. Egy hete apa és a barátja tettek hasonlóan, az állatokhoz közeledve pedig megpillantották Hópihét, amiről először azt hitték, hogy egy fehér zsák, amit a szél odafújt, azonban a kisbivaly felálltát követően a tévképzet hamar elszállt: apa és barátja lesokkolódott, hatalmas volt az öröm! – idézte fel.

„Szent állatnak” tartják

A család nagy becsben tartja a fehér borjút, a közeljövőben szívesen meg is mutatják az érdeklődőknek, de addig még néhány hónapot várni kell. – A bivalyok világállománya Ázsiában van, ahol a fehér borjú szent állatnak számít, rendezvényekre viszik, feldíszítik, nagyon értékes számukra. Őseink is hatalmas ritkaságnak tartották, régen az emberek különleges megtiszteltetésnek érezték, ha az ő állományukban született egy hasonló jószág. A jövőbeli terveink között szerepel, hogy az ázsiai hagyományokhoz hasonlóan járunk el, de ez még a jövő zenéje, jelenleg büszkék és boldogok vagyunk – mondta Ványi Csongor.

A Hópihe névre keresztelt jószág viszont nem sokáig élvezhette egyedi ritkaságát, ugyanis – újabb meglepetésre – tegnap is világra jött ugyanabban az állományban egy hófehér bivaly; neki még nincs neve, de ő is szeret a sárban dagonyázni.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában