fotókkal

2020.07.21. 11:02

Nyakkendők az örökkévalóságnak: Guinness-rekorder lett a debreceni Gara Kálmán

Nem mindennapi sikert ért el a debreceni Gara Kálmán gyűjtő, egyben a DKV Közlekedéstörténeti Emlékszoba létrehozója és gondozója: a hétfői hitelesítés eredményeként immár Guinness-rekorder címmel büszkélkedhet a közösségi közlekedési nyakkendők alkotta kollekciója 104 darabjának köszönhetően.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

„A legnagyobb darabszámú, közlekedési területen működő cég logójával ellátott, különféle nyakkendőkből álló magyar gyűjtemény rekordjának” tulajdonosa lett a hétfői hitelesítés eredményeként Gara Kálmán. A debreceni gyűjtő kollekciójából 104 került be a Guinness-rekordok közé.

Az ötödik születésnapját ünneplő emlékszoba létrehozójának, gondozójának és a nosztalgiavillamos vezetőjének már szinte a világ minden tájáról beszerzett nyakkendők gazdagítják a palettáját. Mint elmondta, csaknem 50 éve dolgozik a pályán, és azóta gyűjti a szakma relikviáit, köztük az egyenruhákhoz tartozó nyakkendőket. Az első példányokat még kapta, de aztán nem volt megállás.

A hőskortól napjainkig

Az emlékszobában ámuldozva nem mellékesen több más olyan kincsek is felfedezhetők, melyek sok-sok testvérükkel szerepelnek a paravánokon és a vitrinekben. Ilyenek a logós nyakpántok, reklámszatyrok, makettek, pólók és a bérletek is, melyekből a hőskorig visszamenőleg rendelkezik példányokkal, olykor több százzal is.

Nagyon érdekes az ajándéktárgyak tárlója is, amelyben szintén sok cég szuvenírjei szerepelnek: kulcstartók, esőkabátok, sőt összehajtható frizbi is. A falak mindemellett igen sok (és megannyi településről, cégtől származó) járműtáblától is roskadoznak. Ugyanakkor az emlékszoba kollekcióinak egyik fantasztikus relikviája az a bérletsorozat, amely attól igazán különleges, hogy a tíz bérlet az 1942 és 1974 közötti időszakot öleli fel, és a fotóin ugyanarra a nőre csodálkozhatunk rá, aki eleinte még szinte gyermek volt, az utolsó bérletképen pedig már érett nő.

Sebestyén István, a magyarországi Guinness-rekordok regisztrátora a hitelesítés során tüzetesen szemrevételezte a nyakkendőket többek között az alapján, hogy szerepel-e rajtuk céges embléma. Vizsgálatában az is szempont volt, hogy hazai vagy külföldi közösségi közlekedési társaság ruhadarabjaiként használták-e azokat (ez persze a végeredményt nem befolyásolta).

Fotó: Molnár Péter

A Napló helyszíni érdeklődésére a szakember úgy fogalmazott, hogy ez egy tipikus gyűjteményes rekord, amelyre az általános szabály azt mondja, egy gyűjtemény akkor a legnagyobb, ha az elemei egyértelműen megállapíthatóan különbözőek, és valamilyen közös tulajdonság alapján ugyanabba a csoportba, halmazba tartoznak. Itt most egy közlekedési témájú nyakkendőgyűjtemény jegyzőkönyvezése történt meg, amelybe csak olyan logóval ellátott nyakkendők kerülhettek, amelyek alapján egyértelműen beazonosítható, hogy melyik közlekedési cég bocsátotta ki azt, és mindegyik különbözik a másiktól.

Csak Debrecenben

„Kíváncsian várjuk, hogy van-e más olyan közlekedési hobbista vagy megszállott az országban, akinek hasonló témájú nyakkendőgyűjteménye van. Ameddig ilyet nem találunk, addig a 104 darabbal Gara Kálmán a magyar rekorder, és ehhez szívből gratulálunk neki”

– hangsúlyozta Sebestyén István.

Kérdésünkre a regisztrátor arról is tájékoztatott, hogy aznap estére a Nagytemplom elé egy másik hitelesítési felkérése is volt. Nevezetesen az, hogy László Gyula többszörös magyar rekorder azt a saját rekordját készült megdönteni, amelyben öt perc alatt 21 pólófelvételt és levételt hajtott végre – úgy, hogy közben egy BMX kormányán ülve a lábával hajtotta az első kereket, lábletevés nélkül.

Vass Attila

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában