NEOWISE-üstökös

2020.07.07. 19:26

Érdekel a világűr? Itt egy remek program!

Július 17-én 21 órától a Magyar Csillagászati Egyesület csapata várja az érdeklődőket a hajdúböszörményi csordalegelő sötét ege alá.

Fotó: Magyar Csillagászati Egyesület-archív

Derült, tiszta égbolt esetén remek programok várhatók Hajdúböszörményben – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület közleményében.

A NEOWISE-üstökös július közepétől már az esti égen is látszik, ráadásul sötétebb égi háttéren, mint most, pirkadatkor. Bár addigra az üstökös távolodva a Naptól lassan halványodni fog, a sötétebb égi háttér miatt valószínűleg még továbbra is szabad szemmel megfigyelhető lesz.

Lézeres csillagképtúrán is részt vehetnek a látogatók, ahol a Herkules csillagkép két legnagyobb gömbhalmazát, az M13-at és az M92-t lehet megfigyelni. A Jupiter idei első bemutatójára különlegességgel készülnek a szervezők. Lehetőség lesz megfigyelni az Io hold korongjának, majd árnyékának belépését az óriásbolygó elé. A résztvevők megcsodálhatják a Naprendszer leglátványosabb bolygóját, a Szaturnuszt, illetve integethetnek a fejük felett átvonuló Nemzetközi Űrállomásnak (ISS) is.

A bemutató csak derült időben kerül megrendezésre.

A távcsöves bemutatón mindenki saját felelősségére és az egészségügyi szabályok betartásával vehet részt! A szervezők kérik a résztvevőket, hogy a rendezvényen tartsák be a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat. A bemutatót az ipari út végében tarják, ami a régi tescós körforgalomnál jobbra kanyarodva érhető el. Kérnek továbbá mindenkit, hogy a gépkocsival történő behajtás során kapcsolják le az autók lámpáit. Fontos, hogy a rendezvény egész ideje alatt mindenki csak vörös fényű elem és észlelő lámpákat használjon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában