életre szóló hivatás

2020.07.16. 11:34

Csodakutyák segítségével könnyebb a terápia

A Csodakutya Alapítvány terápiás ebeket képez, hogy segítséget nyújtsanak rászoruló emberek számára, legyenek akár gyermekek vagy idősek.

Fotó: Csodakutya Alapítvány-archív

Hosszú és költséges az ebek kiképzése, melyek nem egyszerű házi kedvencek, hanem munkakutyák lesznek.

– Bonyolult és nehéz dolog egy megfelelő kutya kiválasztása. Jobb esetben már a születése pillanatában tudjuk, hogy melyik újszülöttből lesz később segítő, de minden kölyköt egynaposan és hathetesen tesztelünk, ezután dől el biztosan, hogy kiből lesz kiválasztott „csodakutya” – nyilatkozta a Napló kérdésére Fábiánné Mile Aliz, a Csodakutya Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Nem a fajtától függ

Fábiánné Mile Aliz
Fotó: Csodakutya Alapítvány-archív

– Mivel rendkívül idő- és energiaigényes ez a folyamat, valamint rengeteg pénzbe kerül egy terápiás kutya nevelése, ezért sosem tévedhetünk a kiválasztási folyamat során – folytatta. – Két fordulóból álló kölyöktesztet végzünk el, ahol a genetikai hátteret, az ösztönöket és a reflexeket vizsgáljuk. Mivel nem nyúlhatunk mellé, fontos minél hamarabb letesztelni a kutya habitusát és reflexeit, el kell dönteni, hogy mi az a feladat, amit neki szánunk a jövőben, úgy, hogy nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy a ráruházott fel­adat végzése közben, boldog életet élhessen, mivel ez a hivatás egy életre szól. A tévhitekkel ellentétben, soha nem fajtafüggő az, hogy melyik kutyából milyen terápiás állat lesz. – Keverékekből is lehet tökéletes „csodakutya”, míg egy fajtatiszta nem garancia arra, hogy ő lesz a megfelelő kiválasztott – emelte ki a kuratóriumi elnök. – Tény, hogy vannak fajták, amelyek általánosságban véve, nagyobb eséllyel kerülnek kiválasztásra, vagy több alom születik, így könnyebben és jobban ki tudjuk jelölni a meglátásaink szerint megfelelő alanyokat – részletezte. – A kutya alaphabitusa kell, hogy jó legyen, így hiába egy bizonyos fajtáról beszélünk, nem garancia, hogy mindegyikből terápiás kutya lesz, mivel erre születni kell – fűzte hozzá.

Hosszas folyamatok

Kívülállóként is gondolhatjuk, hogy egy terápiás célra nevelt kutya tanítása nem gyerekjáték. – Nagyjából másfél évet vesz igénybe egy „csodakutya” teljes betanítása, aminek a végén kétfordulós vizsgát kell tennie a felkészült állatnak és felvezetőjének – mondta Fábiánné Mile Aliz.

– Az oktatásaink pozitív megerősítéssel vannak kialakítva, ami azt jelenti, hogy minden helyes cselekedet vagy újonnan elsajátított dolog végrehajtását, a kutya számára legnagyobb dicséretnek számító tettel jutalmazzuk, lehet az ínycsiklandó jutalomfalat, az eb kedvenc játékával való kikapcsolódási idő, de vannak, akik a pluszfigyelemtől érzik magukat sokkal boldogabbnak, néhány kedves szó, dicséret, simogatás vagy egy együtt töltött séta, de néhányak jutalma közé tartozik egy pancsolás is, aminek kifejezetten örülnek – emelte ki Fábiánné Mile Aliz. A csodakutyák, ha nem engedelmesek vagy nem megfelelően csinálják a rájuk bízott feladatot, nem kapnak büntetést, szimplán szavakkal intik őket a helyes cselekedetek felé.

„Az, hogy terápiás kutyaként élik az életüket ezek az állatok, nincs befolyással az élettartamuk hosszúságára”

– fejtette ki a kuratóriumi elnök. – A terápiás ebeknek más a feladatuk, ők „dolgoznak”, ezáltal munkakutyák, ami azt jelenti, hogy konkrét feladatuk van az életben, miszerint kötelességük az, hogy mindenkihez alkalmazkodniuk kell. Órarend szerinti dolgokat csinálnak, tudják, hogy idegeneknek is engedelmeskedniük kell – mutatott rá. – A szeretetéhség ugyanúgy jelen van ezekben az állatokban, tudják, hogy mikor „dolgoznak”, mikor szaladgálhatnak, és mely időszakban élhetnek normális kutyaéletet – jelentette ki.

Fontossági sorrend alapján a gyerekek előtérbe vannak helyezve a terápiák során
Fotó: Csodakutya Alapítvány-archív

Véges kapacitás

Képtelenség megfelelő mennyiségű terápiás kutyát kiképezni, ezért elengedhetetlen volt egy fontossági sorrend felállítása. – Van egy véges kapacitásunk, a teljes skálát lehetetlen, hogy lefedjük – osztotta meg a Csodakutya Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Muszáj volt felállítani egy fontossági sorrendet, aminek az elejére a gyerekek és a súlyosabban sérültek kerültek. Megtalálhatóak a terápia rászorulói között depressziós emberek és idősebbek egyaránt – hangsúlyozta.

– Minél fiatalabb korban kezdjük el a terápiát, annál hatásosabb. A nyomon követésben hiszünk, így azt gondoljuk, hogy fiatal felnőttkorig kísérni kell a páciens életét – hívta fel a figyelmet Fábiánné Mile Aliz. – Szeretnénk, ha a munkaközösségekben is lennének kutyák, de idáig még csak el sem jutunk. A csodakutyáknak egyetlen gazdája van, aki a felvezetője, a többi klienst a kutya nem tekinti gazdájának, nekik csak engedelmeskedik és velük együtt dolgozik, azonban a felvezetőjével él együtt, akivel otthon igazi házi kedvenc lehet, a munkát félretéve – ismertette.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában