tilos és veszélyes

2020.07.13. 09:20

A Debrecenben működő szökőkutakban, csobogókban továbbra sem szabad fürödni

A hőség beköszöntével nem ritkán látunk olyanokat, akik a köztéri szökőkutak vízében mártóznak meg.

Fotó: Napló-archív

– A Debrecen tisztán tartásáról és a zöldterületek védelméről szóló rendelet alapján tilos a zöldterületen a szökőkutak, csobogók vizébe, továbbá a közparkok tavaiba bármilyen anyagot önteni, a vizet beszennyezni, tárgyat, növényt tenni, továbbá ott fürödni, mosakodni, bármit mosni – mondta el a Napló kérésére Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület Felügyelet hatósági osztályvezetője.

– A nagy hőségre való tekintettel sem lehet kivételt tenni a szökőkútban történő fürdéssel kapcsolatban. A városi szökőkutakban való fürdőzés közegészségügyi veszélyt jelent, mivel a szökőkutak vize nem minősül fürdővíznek.

„Aki a szökőkútban fürdik, az nem tudja milyen minőségű, milyen vegyszertartalmú vízben teszi azt.”

Ezeknek a vizeknek a szennyeződése több külső forrásból is lehetséges például: belehulló vagy beledobott idegen anyagok, madárürülék, por, talajszemcse – mutatott rá Tőzsér Gyula.

Aki szökőkútban fürdik, a hatályos jogszabályok alapján nem követ el szabálysértést. Amennyiben közterület-felügyelők észlelik, hogy valaki a szökőkútban fürdik, figyelmeztetést alkalmaznak.

Vegyszerekkel kezelik

Az emberek, kutyák és madarak is képesek fertőzést juttatni a szökőkutak vízébe. A debreceni közterületi szökőkutak karbantartása, tisztítása szerződés szerint a Debreceni Vízmű Zrt. feladata. A szökőkutak vizét sótabletta, hipó, kénsav, klór, bróm, algásodásgátlók, valamint a nagyon apró szennyező részecskéket megkötő pelyhesítő anyag felhasználásával kezelik.

– Bár a legtöbb szökőkút vízforgató rendszerrel üzemel, ezek a szerkezetek csak a nagyobb méretű szennyeződéseket képesek kiszűrni. Nyári melegben a 25 Celsius-fok feletti hőmérsékletű víz kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának is, amely közegészségügyi kockázatot jelent. A szökőkutakban lévő víz minőségének fenntartásához, illetve a takarításához szükséges vegyszerek oldott állapotban is ártalmasak lehetnek az egészségre, allergiás tüneteket okozhatnak. Mindezeken kívül a fürdőzés a szökőkutakban azért is tilos, mivel az ilyen magatartást folytatók kárt okozhatnak a díszítő- és vízgépészeti elemekben, illetve ezek a tárgyak is komoly sérülést is okozhatnak – részletezte a debreceni polgármesteri hivatal.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában