jegyzet

2020.06.14. 12:30

Nem csak anyagilag éri meg

A munkaerőpiacra kilépve legtöbbünkben ott a félelem: hogyan állok majd helyt az első munkahelyemen, milyenek lesznek a kollégák, be tudok-e illeszkedni.

Kiss Dóra

A diákmunkák nemcsak anyagi támogatást nyújtanak a tanulmányaink alatt, hanem különböző kompetenciák fejlesztésére is szolgálnak. Lehet, hogy semmi köze nincs az adott munkának ahhoz, amivel az iskola befejezte után foglalkozni szeretnénk, mégis tanulunk belőle valamit. A diákszövetkezetek gondozásában ledolgozott órákat – ha szakmailag nem indokolt – ugyan nem tüntetjük fel az önéletrajzunkban, azonban magunkban elkönyvelhetjük, hogy már egy vagy több alkalommal sikeresen beilleszkedtünk egy közösségbe, belekóstoltunk a munkavilágába, volt egy olyan hely, ahol számítottak ránk, ahol felelősséggel tartoztunk valamiért.

Az egyetemi éveimben többek között az egyik legnagyobb kereskedelmi áruházban vállaltam diákmunkát. Ezen évek alatt egy jól működő rendszert sikerült kialakítanom magamnak, amibe belefért a tanulás, a beadandók megírása, a munka és a szociális élet is. Bár csak diákmunkában voltam pénztáros, mai napig úgy érzem, sokat profitáltam ezen időszakból. Különböző emberekkel és élethelyzettel találkoztam, amiket megtanultam kezelni – ennek mai napig hasznát veszem.

S ki tudja, lehetnek olyan szerencsések is, akik éppen a diákmunka alatt találják meg azt a hivatást, amivel foglalkozni szeretnének a továbbiakban, sőt, azt a helyet, ahol tárt karokkal várják majd a tanulmányok lezárása után.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában