jegyzet

2020.06.19. 09:51

Kincs az esővíz, hólé

Elvitathatatlan, a lehullott csapadék sorsát illetően gyökeres szemléletváltás zajlik napjainkban.

Kovács Zsolt

Ennek kiváltója pedig a tényként elkönyvelt és kivédhetetlen éghajlatváltozás, amelynek részesei vagyunk. Hosszú és mind gyakoribb hőhullámok, valamint rövid, de számában nem gyarapodó csapadékos időszakok váltakoznak mindinkább nyarainkon úgy, hogy a legmelegebb évszakunk átlagos csapadékmennyisége enyhe többletet mutat. Egyszerűsítve: ha esik, akkor mintha dézsából öntenék, a víz gyorsan elfolyik a felszínen, majd jön az akár hetekig tartó szárazság.

Ebben a helyzetben minden esőcsepp kincs, nem mihamarabb kivezetni a csatornákba, hogy onnan egy nem túl bonyolult vízrendszeren keresztül a Fekete-tengerbe jusson, hanem belefolyatni a vízelvezetőkön keresztül a csapadékvíz-tározókba. Igen ám, de annak hely kell, a munkákra meg pénz. Szerintem helyben nincs hiány, majd’ minden településen vannak úgynevezett laposok, ahol ha jön egy nagyobb eső vagy hóolvadás, máris megáll a víz. Nos, ezek az ideális helyek. Pénz pedig? Ugyanonnan, ahonnan a csatornák karbantartására: kevés települési forrás, sok pályázati támogatás.

Tudom, egyszerre nem jut mindenhová, ahová kellene. Bízzunk azonban a pályázatok elbírálóinak bölcsességében, megyeismeretében; tudják, hol a legszűkebbek azok a bizonyos csatornák. Ha pedig elkészült a csapadékvíz-tározó, környezetét parkosítsák, tegyenek a partjára pihenőpadokat, a vizükbe halat, és már egy rekreációs hellyel is gazdagodott a település.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában