a lehetőség adott

2020.06.14. 11:46

Idén nyáron is számítanak a cégek a diákokra a munkában

A járvány miatt leállt cégek fokozatosan újraindulnak megyénkben is, és várják a diákokat.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A koronavírus-járvány a diákmunka területén lévő lehetőségeket is átalakította, sok cégnek le kellett állnia, valamint több vállalatnál az otthoni munkavégzésre tértek át. A korlátozások enyhítésével azonban javulni látszik a helyzet, és úgy tűnik, egyre inkább szükség van a diákmunkaerőre. A lapunk által megkérdezett iskolaszövetkezetek képviselői arról számoltak be, hogy habár valamennyivel kevesebb munka lesz idén nyáron, a tanulók így is számos munkalehetőség közül választhatnak. Válogatni azonban nem érdemes, hiszen habár sokan irodai munkakörben szeretnének elhelyezkedni, a legtöbb cég a könnyen betanítható fizikai munkára keres embereket. Jó hír a diákoknak, hogy a legtöbb helyen nemcsak a nyári szünidő időtartama alatt, hanem egész évben várják a dolgozni vágyókat. Az iskolaszövetkezetek kiemelten figyelnek a diákok egészségére is, és megtesznek minden olyan óvintézkedést, amire szükség van a járványhelyzetben. Többek között gondoskodnak a rendszeres fertőtlenítésről, és kiemelten ellenőrzik a munkára jelentkező személyek egészségi állapotát is.

Idén nyáron is dolgozhatnak

Hamarosan beköszönt a nyári szünet, amikor is, mára mondhatjuk, hogy tradicionálisan egyre több diák vállal munkát. Habár a koronavírus-járvány az iskolaszövetkezetek életében is okozott változásokat, és jelentősen csökkent a lehetőségek száma, azoknak a tanulóknak, akik kellő időben elkezdenek munkát keresni, nincs okuk az aggodalomra.

– Áprilisban körülbelül a felére esett vissza a megrendelésállományunk, becslésem szerint idén nyáron 20 százalékkal kevesebb munka lesz, mint a korábbi években. Ezzel együtt egyre több cég újraindul, melyek minket keresnek, hiszen ebben a bizonytalan helyzetben, első lépésként, nem a saját állományukat bővítik, hanem inkább egy sokkal rugalmasabb megoldással, a diákmunkával indulnak – mondta el a Napló érdeklődésére Fedor Gyula, a Meló-Diák Debrecen Iskolaszövetkezet irodavezetője. Hozzátette, nagyon sok partnercégük azt kéri, hogy inkább idősebbeket – egyetemistákat, főiskolásokat – közvetítsenek hozzájuk, így munkakeresés szempontjából a 18 éven aluli diákok vannak nehezebb helyzetben. Megtudtuk, általában ők azok, akik a szünet előtt „megrohamozzák” az iskolaszövetkezeteket nyári munka reményében.

„A tanulók nagy része inkább irodai jellegű munkát szeretne vállalni, azonban ezekből jóval kevesebb van. Nyáron a szezonális munkák jellemzőek, a megyében több feldolgozóüzemmel is kapcsolatban vagyunk már régóta.”

– Tőlük azt a tájékoztatást kaptuk: ahogyan az elmúlt években, idén is szükségük lesz a diákmunkásokra. Azt tanácsolom, hogy azok, akik szeretnének dolgozni, keressék mielőbb a lehetőségeket, és vállalják is el azokat. A cégek inkább az egyszerű, könnyű fizikai munkákra keresik a diákokat – fejtette ki Fedor Gyula.

Munka a járványhelyzetben

Az irodavezető arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt náluk jellemzően az autó- és a fémiparban, a mozikban, valamint az éttermekben állt meg a munka. Jelen pillanatban naponta 250-280 diákot foglalkoztatunk, ez nyáron a duplája szokott lenni, idén viszont ennél kevesebbet, mintegy 400 tanulót tudunk majd foglalkoztatni. Ezek között van olyan diák is, aki egy hónapban csak egy-két napot dolgozik, de olyan is van, aki több hetet.

„Sok múlik azon, ki mennyire motivált. Mintegy 2000 érvényes tagunk van, akik közül minden második szokott dolgozni nyáron”

– tájékoztatott Fedor Gyula. Hozzátette, a diákmunka egész évben jó kereseti lehetőség, a diákoknak érdemes év közben is munkát vállalniuk.

– A járvány kirobbanásától kezdve figyelünk a diákok egészségére, mindenkit nyilatkoztattunk, hogy az elmúlt hetekben járt-e külföldön vagy érintkezett-e ilyen emberrel. Az ügyfélszolgálatunkon szereltünk fel plexi védőfalat, beszereztük a szükséges kézfertőtlenítőket, megdupláztuk a takarítást. Korlátoztuk az ügyféltérben tartózkodók számát, illetve a kollégákat is felkészítettük arra, hogy lehetőség szerint a szabad levegőn tájékoztassák a diákokat – tette hozzá.

Nyitnak a strandok is

– Számítunk a diákokra idén is, június közepétől beindul a nyári munka. Habár a koronavírus-járvány leginkább a szolgáltatás területét érintette, a rendeletek függvényében már újra nyithatnak az éttermek és strandok is, lassan minden éled – nyilatkozta a Naplónak Denich Rudolf, a Joker Diák Iskolaszövetkezet vezetője. Elmondta, a diákoknak ezen a nyáron is lesz lehetőségük elhelyezkedni, arányaiban annyi tanulót tudnak foglalkoztatni, mint az elmúlt évben.

„Nálunk a diákok jellemzően a fürdőszolgáltatásban – medenceőr, úszómester, vízicsúszda-kezelő – dolgozhatnak, de az idegenforgalom területén is egyre több a meghirdetett állás.”

A hagyományos munkakörökben pedig, melyeket nem érintett a járvány, egész évben van lehetőség diákmunkára, például gyógyszercsomagoló munkakörre a Teva Gyógyszergyárban – mondta lapunknak Denich Rudolf. Kifejtette, idén nyáron leginkább a fesztiválos munkák „esnek ki” a jelenleg hatályban lévő korlátozások miatt, de amint újra tarthatók lesznek a nagyobb rendezvények, szintén szükséges lesz a diákokra.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában