„a település tüdője”

2020.06.24. 15:01

Hatvan éve a főutca dísze a berekböszörményi fasor

A hársfasor legelő a méheknek, tisztítja a levegőt, szép látványt nyújt, jó illatot áraszt, és időközben védett lett.

Fotó: Vmirjáncki József

Utcák, parkok egyik legszebb fája a hársfa. Berekböszörmény település mai lakói szerencsések, hogy évtizedekkel ezelőtt – pontosan az 1960-as évek elején – az akkori vezetők úgy döntöttek, hogy a főutca mindkét oldalára hársfákat ültetnek. Ennek körülményeit Jakab Zoltán nyugdíjas elevenítette fel.

Fotó: Vmirjáncki József

Gondozták az ott lakók

– 1961-ig a település főutcáján zömében akácfák voltak. Ezeket vágták ki. Majd az akkori tanácstagok felvetették, hogy ez a széles utca fák nélkül nem maradhat, új fákat kell ültetni. Amikor pedig azon tanakodtak, hogy milyen fát ültessenek, Takács László református lelkész azt javasolta, hogy a kivágott fák helyett hársfákat ültessenek (nagy méhész volt, gondolt a virágzó fákra). Dézsi János akkori tanácselnök egyetértett a javaslattal, megvásárolták, beszerezték a kis facsemetéket. Jakab Zoltánt és Takács Lászlót bízták meg a fák helyének kijelölésével. Így kerültek a kis fák az ott lakók egyetértésével az utca mindkét oldalára, mégpedig úgy, hogy az utca egyik oldalára két sort, míg a másikra egy sor hárfacsemetét ültettek. Az elültetett kis fák mintegy 90 százaléka szépen megmaradt, a csemetéket a lakosok gondozták, vigyáztak rá.

Jakab Zoltán ma már nyugdíjas, egykor fákat ültetett
Fotó: Vmirjáncki József

Hat évtized után is a hársfáknak mintegy kétharmada még megvan. A szép látványt nyújtó fasorra nem csak a település lakói büszkék. Évekkel ezelőtt a Hajdú-Bihar megye védett természeti értékei közé sorolták. A főutca mindkét oldalát szegélyező hársfasor nemcsak díszíti a település főutcáját, hanem nagyon hasznos is. A hatalmas zöld lombok árnyékot adnak, tisztítják az utca levegőjét, megkötik az utcai közlekedés porát, a település tüdője.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában