előadást tartottak

2020.06.30. 13:35

Fogyasszunk helyben termelt élelmet!

Civil nézőpont a korszerű gyermekétkeztetés, és a helyi termelők közétkeztetési beszállítási lehetőségeiről.

Fotó: Tépei polgármesteri hivatal

A korszerű gyermekétkeztetést és a helyi termelők közétkeztetésbe bevonását, beszállítását tűzte zászlajára a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, amely partnerekre talált a Magyar Asszonyok Érdekszövetségében és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában. A napokban Tépén a művelődési házban tartottak a témában előadást.

Megismerjék az alapanyagokat

Az országjárás célja a magyar falvak népességének megtartása, termelő családi vállalkozások és közösségek létrehozása, a családi és kisvállalkozások, valamint a civil szervezetek önfenntartó képességének segítése. A kitűzött cél a helyben termelt élelmiszer alapanyagok tartósítószer-mentes konzerváló feldolgozás útján, majd lehetőség szerint helybeni értékesítésének elősegítése. Az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy befolyásolják a közétkeztetés minőségét, így hangsúlyt fektethetnek a helyi alapanyagok felhasználására, de ugyanígy a közelben készített késztermékek behozatalára is.

A Civil Összefogás Fórum a kormány által elkezdett, a közétkeztetés és gyermekétkeztetés minőségi javulását eredményező menzareformjához szakmai háttéranyagként Buday Péter mesterszakács segítségével olyan egészséges receptúrákat dolgozott ki, amely ételek alkalmasak a közétkeztetésben, a gyermekétkeztetésben, de akár otthoni elkészítésre és fogyasztásra is.

– Az étkezés az egyik legfontosabb dolog az életünkben, ezért fontos, hogy amit elfogyasztunk, az jó legyen, valamint, hogy az elkészített ételeket és azok alapanyagait megismerjék, megszeressék a gyerekek és még a „nem szeretem” ételeket is megkóstolják – fogalmazott Buday Péter.

– A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége is már a kezdetektől támogatja a programot – fejtette ki Szőnyi Kinga, a szervezet elnöke.

HBN

A beszélgetés résztvevői voltak:

  • Dr. Vitányi István – országgyűlési képviselő
  • Pajna Zoltán – Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke
  • Balogh András – Tépe Község Önkormányzat polgármestere
  • Buday Péter – mesterszakács
  • Heizler Norbert – CÖF-CÖKA országos koordinátora
  • Weninger Konrád – ügyvezető
  • Szőnyi Kinga – Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke
  • Szolláth Tibor – Hajdú Bihar megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában