fejlesztések

2020.06.09. 12:39

Az oltóanyaggyár és az innovációs központ alapkövét is letették Debrecenben

Az innováció szempontjából ismét jelentős állomásokhoz érkezett a cívisváros.

Fotó: Kiss Annamarie

„Ha csak a mai nap történéseit vesszük szemügyre, megállapíthatjuk, hogy Debrecen egy jól menedzselt város, továbbá hosszú és jó együttműködés jellemzi az egyetemmel. Városunk ma Magyarország egyik gazdasági motorja, tudományos központja, innovációs centruma, így együtt pedig nagyon erős. A közép-európai régió meghatározója már most is, és erősségünk még inkább érvényesülni fog a következő években”

– mondta Papp László, Debrecen polgármestere ünnepi köszöntőjében kedden a Vezér utcai UD Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkban, ahol két, a jövő szempontjából igen fontos alapkőletétel is gazdagította Debrecent. A Debreceni Egyetem öt éve jelölte meg az egészségipart kiemelt fókuszterületének, partnereivel azóta munkálkodik az oltóanyaggyártás előkészítésén, fejlesztésén.

A pilot oltóanyagüzem méretéből és kettős funkciójából kifolyólag egy Európában szinte egyedülálló épület lehet, melyben két, egymástól elválasztott területen biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítása folyik majd.

A kísérleti laboratóriummal egyben kis szériás vakcinagyártásra alkalmas üzem kerül megépítésre, s várhatóan 2023 első negyedévében kezdheti meg a működést.

A labor mellett az innovációs központ alapkövét is elhelyezték: a több mint ötezer négyzetméter alapterületű, háromszintes létesítmény inkubációs tevékenységek végzésére lesz alkalmas, és oktatási és gyakorlati bázisként szolgáló, dolgozói közszolgáltatást nyújtó, projektmenedzsmenttel és működtetéssel összefüggő, továbbá innovációs folyamatoknak ad majd teret.

Közös siker

– Ezen innovációs központ építése része annak a modern városi programnak, amelyre vonatkozóan Debrecen 2015. május 18-án megállapodást írt alá Magyarország Kormányával. Mélyen elkötelezettek vagyunk az egyetemmel való együttműködésben: a gazdasági élet, az oktatás szorosan összefügg egymással, és hiszem azt, hogy a város a munkaerőpiaci versenyt az iskolapadokban fogja megnyerni.

„A jövő városai azok lesznek, amelyek nagy oktatási centrumokat működtetnek, s már diákkorban a fiatalok vonatkozásában vonzóak, és azok lesznek majd akkor is, amikor életük későbbi szakaszában munkahelyet vagy lakóhelyet kell választaniuk.”

Azért dolgozunk, hogy ez az együttműködés további eredményeket, sikereket hozzon számunkra, az Innovációs Központ fejlesztése pedig amellett, hogy egyetemi, egy nagyon erős városi siker is, és segít nekünk abban, hogy a cívisváros pozíciói tovább erősödjenek a régióban – fejtette ki Papp László a központ alapkőletételének sajtótájékoztatóján.

Szerteágazó tudáscentrum

Ünnepi köszöntőjében a Debreceni Egyetem (DE) rektora és kancellárja, Szilvássy Zoltán elmondta, a központot elsősorban az egészségipari innovatív tevékenységre tervezték, azonban az egyetem profilja lényegesen szélesedett. Ennek okán mára az egészségipar mellett a járműipar különböző fejlesztései, kutatólaboratóriumai fogják dominálni az intézményt. – A mai nap emblematikus számunkra, hiszen a D2030 program bejelentése a pilot oltóanyagüzem és az innovációs központ alapkőletételével emlékezetes lehet mindannyiunk számára. A központ három szintjéből a középső fog teljes mértékben elkészülni, az alsó és felső pedig a betelepülők igényeinek megfelelően. A legalsó rész az úgynevezett labor- vagy termelési-, a középső egy open office- és meeting-, a legfelső pedig egy office-szint lesz, így maga az épületszervezés is úgy alakult ki, hogy ugyan elhatárolja a különböző tevékenységeket, de össze is köti őket – ismertette végül Bács Zoltán, a DE kancellárja.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában