LED-technológia

2020.06.01. 12:49

Átadták Berettyóújfalu korszerűsített közvilágítási rendszerét

Helyi cég korszerűsítette a város háromezer lámpáját.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A város napja előestéjén, május 22-én sötétedéskor adták át Berettyóújfalu újonnan elkészült korszerűsített közvilágítási rendszerét. A helyi cég által gyártott és felszerelt LED-technológiájú lámpák a korábbi, 20 évvel ezelőtti konstrukciójú nátriumfénycsöveket váltották az oszlopokon.

– Az új fényforrások nem kevesebb mint 50 százalékos költségmegtakarítást jelentenek a jövőben a városnak. A 2 ezer 795 lámpatest mellett 33 új lámpát is telepítettek. Ezek helyeit lakossági igényeket figyelembe véve választották ki – ismertette Muraközi István polgármester.

A megtakarításokból fedezik

A korábbi közvilágításra fordított összeg egy évben körülbelül 53 millió forint volt. A mostani rendszer összességében 300 millió forintból valósult meg, a kivitelező által nyújtott hosszú távú hitelezéssel, melyet az önkormányzat a következő 12 évben a megtakarításokból fedez majd.

Mezei József, a kivitelező cég tulajdonosa elmondta, a berettyóújfalui vállalkozás már számos projektben, mintegy 140 településen bizonyíthatta, hogy az általuk gyártott és szerelt közvilágítási rendszer megfelel az elvárásoknak, a települések lakói és az önkormányzatok elégedettek az esti fényekkel. A berettyóújfalui projekttel sincs ez másképp, a 3 ezer lámpatest a korábbi sárga színű fény helyett fehér, erős fényt ad. A technológiával kapcsolatban elhangzott, jóval kevesebb meghibásodás jellemző a LED-lámpákra, élettartamukat tekintve pedig legalább 25 évig működnek.

Kogyilláné H. Szófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában