kockáztatják a büntetést

2020.05.10. 11:56

Tilos – közben mégis át lehet haladni

Hogyan jusson el a gazda a lassú járművel a földjére, ha oda csak a 42-es főúton mehetne?

Fotó: Kovács Péter

– A 42-es főút Püspökladány és Báránd közötti szakaszán célforgalomban közlekedhetnek lassú járművek, mint ahogy Földes és Berettyóújfalu között is. Báránd és Földes között viszont nem. Mi az oka, ennek? – kereste meg lapunkat egy idős, mezőgazdasággal foglalkozó földesi olvasónk. Elmondta még: Földes és Báránd között bizonyos termőföldeket mezőgazdasági járműveikkel szinte lehetetlen megközelíteni úgy, hogy ne menjenek rá a 42-es főútra. Ezzel kockáztatják a büntetést.

A szabály lehetőséget ad

A kérdéssel a 42-es főút kezelőjéhez, a Magyar Közút Zrt.-hez fordultunk, ahonnan Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője válaszolt.

– A 42-es főúton 2006-ban az érintett szakaszon is 11,5 tonnás tengelyterhelésre erősítették meg a szakemberek a burkolatot. A felújítási, fejlesztési munkák elvégzésekor a tervező feladata volt a forgalmi rend felülvizsgálata is. Ekkor került sor az érintett szakaszon a lassú járművek teljes kitiltására, amelyet a forgalom növekedése és a közúti forgalom biztonsága indokolt. Ugyanakkor a vonatkozó jogszabály lehetőséget adott arra, hogy a lassú járművek a mezőgazdasági tevékenység végzése érdekében – a közúti forgalom biztonságának veszélyeztetése és a forgalom akadályozása nélkül – a tilalom ellenére behajthassanak a tiltott szakaszra. Tehát a jelenlegi forgalmi rend megfelelő, teljes mértékben a közlekedők biztonságát szolgálja, egyben azok a mezőgazdasági járművek is közlekedhetnek rajta, amelyek a fenti kritériumokat betartják.

Büntetlenül mehetnek, ha…

Ismételt kérdésünkre Pécsi Norbert Sándor pontosította a Közút válaszát. Mint írta, a KRESZ rendelkezik róla, hogy a Báránd és Földes között is jelenleg kint lévő „Mezőgazdasági vontatóval / Állati erővel vont járművel / Kerékpárral behajtani tilos” táblák esetén kiegészítő tábla kint léte és engedély kiadása nélkül is fel tudnak hajtani az érintett járművek. A KRESZ pontos meghatározása szerint az érintett szakaszon kint lévő tábla esetében „a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a mezőgazdasági erőgép, vagy e járműből és pótkocsiból (vontatmányból) álló járműszerelvény vezetője – mezőgazdasági tevékenység végzése érdekében – a tilalom ellenére behajthat, ha a munkavégzés helyének megközelítése érdekében ez elkerülhetetlen, vagy egyéb útvonal választása 50 százalékot meghaladó mértékű útvonal-hosszabbodást jelent, amennyiben a behajtás a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, és a forgalmat lényegesen nem akadályozza.”

Kovács Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában