fotókkal

2020.05.15. 10:30

Teljes hosszában befásítják a Csillag utcát

A Lehel utca díszcseresznyéket kap, ősszel pedig oszlopos juharokkal pótolják a Csillag utcán kivágott fákat.

Fotó: Matey István

Sokan viselik szívükön a köztéri fák és más növények állapotát, sorsát, s kétségbe esnek, mérgesek, amikor a rongálásukat, kivágásukat tapasztalják. Néhány olvasónk ilyen esetek miatt kérte szerkesztőségünk közvetítését, ugyanakkor olyan lakos is jelentkezett, aki több fát javasol az otthonukhoz.

Csaknem 100 évesek voltak

Minapi cikkünkben arról írtunk, hogy a Leiningen utcában kivágtak két, egészségesnek tűnő fát. Erről a polgármesteri hivatal úgy tájékoztatott, hogy a nyugati ostorfák többek között annyira odvasodtak, korhadtak, hogy az életveszélyes állapotot idézhetett elő. A fák kivágása után a pótlás mielőbb meg fog történni a légvezetékek alá ültethető méretű facsemetékkel.

Alig jelent meg e cikkünk, a Csillag utcában élők közül is érdeklődtek olvasóink az ottani vágásokról. A Napló újra az önkormányzat tájékoztatását kérte a munkák okáról, darabszámáról és a fapótlásról. A polgármesteri hivatal válasza szerint a Csillag utcai fasor-rekonstrukciós munkálatok II. üteme idén tavasszal kezdődött el. A munkálatok eredményeként összesen 69 fát távolítottak el, melyek többségükben 80-90 éves japánakácok. Két egyedet hagytak meg, mivel lakott madárodúik lehetnek, így ezek eltávolításáról az önkormányzat a madarak fészkelési időszaka után gondoskodik.

Újkerti gyepfelújítás

A Csillag utcai fasor-rekonstrukció I. üteme 2010-ben valósult meg lakossági kérés alapján, a Bocskai tértől kezdve az utca feléig. A fák az utcát – azaz az életterüket – már kinőtték, és a gyökereikkel sok helyen felnyomták a járda és az út burkolatát. Ezáltal élet- és vagyonbiztonságot is veszélyeztettek.

A Napló megtudta továbbá:

a munka részeként – átültetés érdekében – kiemelik a meglévő gömbjuharokat, és idén ősszel pótolják a fákat: 160 darab 16–18 centiméter törzskörméretű oszlopos juhart ültetnek is az utca teljes nyomvonalán. Ennek az is a célja, hogy egységes utcakép alakuljon ki.

Mindezek mellett szerkesztőségünk segítségét egy másik olvasónk is kérte.

Ő így fogalmazott: – Örvendetes módon Debrecen több helyén is fákat ültetnek, szeretném, ha a Lehel utca 10–14. számú házak mögötti, teljesen üres területre – ahol összesen 1 fa árválkodik –szintén ültetnének fákat. A területet egyelőre csak a kutyasétáltatók használják.

Levélírónk e felvetése kapcsán az önkormányzattól a Napló azt tudakolta, hogy van-e lehetőség fásításra a nevezett területen, például a hamarosan kezdődő újkerti rekonstrukciók részeként.

Mint megtudtuk, a Lehel utca 10–14. számú házak melletti tömbbelsőben található parkba a Zöld város program keretében, az Újkert megújításának részeként 18 darab, 18–20 centiméter törzskörméretű japán díszcseresznye kerül. Emellett az érintett parki terület gyepfelújítása és az áttaposások (kitaposott gyalogösvények) leburkolása is megtörténik.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában