új növények a Lehel utcánál is

2020.05.26. 07:52

Rengeteg facsemetével ültették tele a Csillag utcát

A kivágott japánakácok helyére kétszer annyi juhart telepítenek.

VA

Fotó: Kiss Annamarie

Sokakat késztetett véleményformálásra, reagálásra a közelmúltban a Csillag utcai fák kivágása.

A Napló a polgármesteri hivatal tájékoztatását kérte annak idején, s e cikkünk szerint a Csillag utca fasor-rekonstrukciójában 69, főként 80–90 éves japánakácot távolítottak el. Két egyedet hagytak, mivel lakott madárodúik lehetnek. Eltávolításukat a fészkelési időszak után végzik el.

A fasor-rekonstrukció I. üteme 2010-ben volt lakossági kérésre, a Bocskai tértől az utca feléig. A fák az utcát kinőtték, gyökereikkel sok helyen felnyomták a burkolatot, s élet- és vagyonbiztonságot is veszélyeztettek. Az átültetés érdekében kiemelték a gömbjuharokat, és pótolják a fákat: 160 darab 16–18 centiméter törzskörméretű oszlopos juhart ültetnek is a teljes nyomvonalon. Ennek az egységes utcakép is célja. Hétfőn reggel már nagyon sok csemete sorakozott az utcában, új növények kerültek a Meteor mozi felőli sarokra is, ahol szabálytalanul parkoló autók pusztították ki a gyepet.

Fotó: Kiss Annamarie

Lehel utcai telepítések

Szerkesztőségünket megkereste egy másik olvasónk is, aki a Lehel utca 10–14. számú házak mögé szeretett volna fákat. A Napló az önkormányzattól megtudta: a Zöld város program keretében, az Újkert megújításának részeként 18 darab, 18–20 centiméter törzs­körméretű japán díszcseresznye kerül oda. Olvasónk – miként a második levelében rámutatott – örömmel tapasztalta, hogy az érdeklődése után nem sokkal már el is ültették ott az új fákat.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában