Koronavírus

2020.05.07. 18:39

Óvatos lazítás Nyíracsádon

A templomok és a művelődési ház is kinyitotta kapuit.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Az országosan érvényes korlátozó rendeletek lazítását követően ha lassan is, de beindul a falvak életének a „vérkeringése”. Egyre több intézmény nyitja meg újra kapuit Nyíracsádon is. Ha még nem is teljes üzemmódban, de azért már látogatható a művelődési ház és a templom is. Tóth Elek görögkatolikus parókus az egyházközség közösségi oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">tette közzé, hogy újra felkereshető a templom. Május 3-án, anyák napján vehettek részt először a hívek nyilvános liturgián. Szigorúan be kell tartani az ülésrendnél a másfél méteres távolságot, csak az egyébként is egy háztartásban élők ülhetnek egymás mellé a padokban. A liturgiák online és rádión keresztüli közvetítése továbbra is folyamatos, hisz a szabályok betartása miatt az engedmények ellenére sem fér be mindenki az egyébként tágas templomtérbe, a veszélyeztetett korosztály tagjai pedig továbbra is elsősorban online, vagy rádión keresztül vesznek részt a szertartásokon.

Alkalmanként kinyithatnak

A nagyközösség előtt még mindig zárva van a nyírségi település művelődési háza, de már bizonyos alkalmakra megnyitják az intézményt. Az engedményről és azok mértékéről a polgármester döntött. Szigeti Imréné alkalmazott elmondta, hogy a dolgozók eddig is bejártak a művelődési házba, fertőtlenítettek, takarítottak, raktárat rendeztek, adminisztrációs munkát végeztek, de már nagyon örülnek annak, hogy a nemrégiben megtartott véradásnak a legszigorúbb feltételek betartása mellett ugyan, de a művelődési ház adhatott otthont. Rendezvények még nem engedélyezettek, az amatőr csoportok foglalkozásai is szünetelnek, de a nyolcadik osztályosok legnagyobb örömére a dolgozók és a szülők segítségével a tablófotózásnak szintén biztonságos helyet tud biztosítani a művelődési ház nagyterme. Szigeti Imréné elmondta, hogy a jobb idő megérkezésével az volt az első feladatuk, hogy a „ház” előtt lévő kertet és virágládákat beültessék, hogy az arra járókat, és a reményeik szerint hamarosan visszatérhető vendégeket minél szebb látvány fogadhassa majd.

Szabadabban dolgoznak a védőnők is

A korlátozó intézkedések bevezetése után nem voltak könnyű helyzetben a védőnők sem. Az egészségügyben nem állhat le teljesen az élet vírushelyzetben. Grézné Fekete Erzsébet és Kupeczné Gholami Alexandra, a nyírségi település védőnői csak telefonon tarthatták a kapcsolatot az anyukákkal, de a terhesgondozás, a tanácsadás és a védőoltások beadása folyamatos volt. Nem látogathattak minden családot, és szüneteltek a szűrővizsgálatok is.

Grézné Fekete Erzsébet és Kupeczné Gholami Alexandra | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

– Nem volt könnyű ilyen körülmények között dolgozni, ezért is örülünk az enyhítéseknek. Látogatni továbbra is csak újszülötteket és utolsó hónapban lévő kismamákat lehetett az otthonukban. A korlátozások lazítása mégis nagy könnyebbséget jelent számunkra, mert újraindíthattuk a szűrővizsgálatokat, valamint a terhes gondozás, és a babák vizsgálata is zökkenőmentesebben zajlik. Telefonos bejelentkezés alapján osztjuk be a kismamákat és az anyukákat, kötelező kézmosás és fertőtlenítés után léphetnek be a vizsgálóba, és természetesen egyszerre csak egy ember tartózkodhat még az előtérben is. Lassabban haladunk ugyan, de mi már ennek is örülünk, hisz az egészségügyben a munka nem állhat le teljesen a vírushelyzetben sem – nyilatkozta Grézné Fekete Erzsébet.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: Szigeti Imréné, Göncző József és Lőrincz Ferencné készen vannak a parkosítással

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában