fennálló veszély

2020.05.09. 14:01

Még tarthatunk a szén-monoxid-mérgezéstől

Leginkább a nyílt égésterű vízmelegítők okozhatnak gondot.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Habár a fűtési szezon április 15-ével véget ért, ezzel nem szűnt meg automatikusan a szén-monoxid-mérgezés veszélye – figyelmeztet a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Érdeklődésünkre közölték, megyénkben 2019 őszétől 2020 márciusáig összesen 30 esetben kellett a szén-monoxid-szivárgással összefüggő beavatkozáson részt venniük a tűzoltóknak. Ebben az időszakban 22 személyt szállított kórházba a mentőszolgálat szén-monoxid-mérgezés miatt, és sajnálatos módon, ketten életüket is vesztették.

Biztonságban a szabad levegőn

– Fontos megjegyezni azt is, hogy szén-monoxid-mérgezés esetén több dologra is figyelnünk kell, ha a bajba jutottakon segítünk. A helyiségben vagy akár az egész lakótérben még mindig kimutatható lehet a mérgező gáz, ezért azonnal hozzuk ki a bent tartózkodókat, és ne lélegezzünk az érintett területen. A szabad levegőn helyezzük biztonságba a mérgezést szenvedett embereket, ájulás esetén pedig alkalmazzuk a stabil oldalfektetést. A lehető legrövidebb időn belül kérjünk szakszerű segítséget, értesítsük a katasztrófavédelmet és a mentőket az ismert segélyhívó számokon. Amennyiben lehetőségünk van a tüzelő-fűtő berendezés biztonságos lekapcsolására, a szellőztetésre és a gázrendszer főcsapjának elzárására, ezeket is tegyük meg. Ha valaki magán érzi a szén-monoxid-mérgezés tüneteit, azonnal menjen a szabad levegőre, és tárcsázza a 112-es számot vagy a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon – hangsúlyozták.

Nem csak a fűtési szezonban

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság válaszában arra is kitért, hogy mivel a szén-monoxid-mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban, így tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, pedig egész évben jelenlévő veszélyről van szó. A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően, országosan jellemzően három okra vezethető vissza: ha nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása; ha a nyílt lánggal égő berendezés levegő-utánpótlása nem biztosított, illetve ha elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása vagy a kéményseprés. – Gyakori probléma, hogy a szellőzőrácsokat takarékossági szempontok miatt letakarják, ami roppant veszélyes. Fogadjuk meg a régi tiltó táblák tanácsait: a szellőzőnyílások eltakarása tilos és életveszélyes! – figyelmeztetnek.

Megtudtuk azt is, hogy a fűtési szezont követően jellemzően a nyílt égésterű vízmelegítők okozzák a legtöbb problémát. Általánosságban elmondható, hogy a téli időszakon kívül általában ezek miatt riasztják a katasztrófavédelem munkatársait.

Mire fontos figyelnünk?

Mindenkinek gondoskodnia kell arról, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék, a feltárt hiányosságok megszüntetésével együtt járó költségeket ne tekintse feleslegesnek senki sem. Hiszen az a biztonság alapfeltétele. Körültekintően üzemeltessük a tüzelőberendezéseket, mindig gondoskodjunk a megfelelő levegő-utánpótlásról, és azok rendszeres felülvizsgálatáról.

Nagyon fontos, hogy használjunk szén-monoxid-érzékelőt, válasszunk megfelelő típust, és tartsuk be a gyártó előírásait! Mindez ugyanis életet menthet.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában