állami támogatással

2020.05.14. 20:12

Lesz elég hely a hajdú-bihari bölcsődékben

A most induló bölcsődefejlesztési hullám 2022. december 31-ére zárulhat le megyénkben.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az elmúlt napokban kapták kézhez a települések polgármesterei, illetve a görögkatolikus egyház vezetői a bölcsődei férőhelyek létesítését támogató pályázataik eredményét. Megyénkben ebben a pályázati lehetőségben 26 települési önkormányzat, valamint a görögkatolikus egyház – amelyik két városban is fejleszt –, kapott összesen mintegy 4 milliárd forintot meghaladó összegű, vissza nem térítendő támogatást. Ebből 400-at meghaladó számú bölcsődei férőhely létesül 2022. december végéig. A pályázatok eredményét több időpontban hirdették ki.

Pajna Zoltántól, a megyei közgyűlés elnökétől megtudtuk, hogy ezzel egyelőre lezárult a bölcsődefejlesztési folyamat Hajdú-Biharban. Először 2016-ban hirdettek pályázatokat bölcsődei férőhelyek kialakításának támogatására. Akkor 33 pályázat 4,1 milliárd forintot kapott, és elsősorban óvodai férőhelyek bővítésére nyílt lehetőség. Azokban az években a gazdasági helyzet még nem indokolta a nagyobb arányú bölcsődei férőhelyek létrehozását. Viszont 2018-2019-ben már látszott, hogy egyre többen vállalnak munkát, a családvédelmi akciótervben újabb többletforrást kapott Hajdú-Bihar.

Égetően szükség van a bölcsődékre

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke arról is tájékoztatott, hogy az utolsó pályázati körben újonnan létrehozott, vagy úgynevezett fejlesztett, 0-3 éves korú gyermekek elhelyezését biztosító bölcsődei helyet tudnak megvalósítani.

Pajna Zoltán Fotó: Megyeháza / Archívum

– Az a szándék, hogy amikor újraindul a gazdaság, azok az anyukák, akiknek munkahelyük van, éljenek ezzel a lehetőséggel – folytatta Pajna Zoltán. – A családvédelmi akcióterv intézkedései kapcsán várható demográfiai folyamatokat bölcsődeépítésekkel is támogatja a Kormány. Kormányzati cél a gyermekjóléti alapellátások közül a bölcsődei ellátási formákhoz (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde) való hozzáférés javítása, és továbbfejleszteni a három éven aluli kisgyermekek számára a napközbeni elhelyezést biztosító bölcsődei ellátási formák kapacitásait és az általuk nyújtott szolgáltatások minőségét. A fejlesztés hozzájárul a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez, különösen a leghátrányosabb helyzetű térségekben lévő gyermekek minél korábbi életkorban történő megsegítéséhez. A bölcsődei férőhelyek kialakítására, bővítésére irányuló pályázatot a központi költségvetési szervek, az önkormányzatok, az egyházak, a nonprofit szervezetek, továbbá az önkormányzati többségi tulajdonú vállalkozások számára hirdette meg Magyarország Kormánya.

A bölcsődékbe természetesen kellő számú és képzettségű dajka is kell. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivataltól, mint az ügyben illetékes szervtől megtudtuk, hogy szokott lenni dajka képzésük, jelen pillanatban azonban nincs. Amennyiben szükség lesz rá, kezdeményezni kell a képzés elindítását.

Várólista is van

Muraközi István
Fotó: Napló-archív

Muraközi István polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy városában, Berettyóújfaluban jelenleg négy csoportban összesen 54 bölcsődei férőhely van, évek óta teljes létszámmal üzemel a bölcsődéjük. A most következő fejlesztésben a meglévő bölcsőde épületét két darab, egyenként 14 fős csoportszobával és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítő helyiségekkel bővítik, eszközbeszerzésre is sor kerül. A bővítmény alapterülete közel 346 négyzetméter, a pályázati támogatás 200 millió forint. A beruházással a bölcsődei ellátás színvonala is emelkedik. Mivel a jelenlegi férőhelyek kihasználtsága 100 százalékos, sőt várólista van a betölthető férőhelyekre, szükség volt újabb csoportszobák létrehozására. Az elmúlt években növekedés volt tapasztalható a születések számában, és a környező településekről is van érdeklődés a bölcsődei férőhelyek iránt. Szükségesnek látták, hogy az esetlegesen megvalósuló beruházások eredményeként növekedésnek induló lélekszámmal lépést tartson a szolgáltatások befogadóképessége is.

A település központjába

Csáfordi Dénes
Fotó: Napló-archív

Hajdúhadházon is égetően szükség van az új bölcsődei férőhelyekre, derült ki Csáfordi Dénes polgármester szavaiból. – Több mint 100 gyermek van jelenleg várólistán úgy, hogy most 40 gyermeket tudunk elhelyezni az intézményünkben. A mi önkormányzatunk 223 millió forintot kapott a bővítésre, amiből huszonnéggyel emeljük a férőhelyek számát. Ebből látszik, a gyermekelhelyezési problémánk akkor sem oldódna meg, ha a jelenlegi támogatás háromszorosát kaptuk volna. A családsegítő szolgálat épülete mellett, a régi bölcsődéhez hozzáépítéssel oldjuk meg a bővítést úgy, hogy az új részben tornaszoba és sószoba is lesz. De a támogatásba a kerékpártároló, parkolók és az intézmény felszerelése egy részének beszerzése is beletartozik.

Kabán a városközpontban, a régi, már felújításra nem alkalmas, egykori Tölgyfa Óvoda helyén épül fel az új bölcsőde 350 millió forintból – tudtuk meg Szegi Emma polgármestertől, aki azzal folytatta, hogy jelenleg 26 bölcsődei férőhelyük van, a bővítés után ez a szám 42 lesz. Az építkezés körülbelül 3 hónap múlva kezdődik, és rá egy évre várhatóan át is tudják adni az új intézményt. – Nagy az igény a bölcsődére Kabán. Hála Istennek sok, most már körülbelül 80 gyermek születik egy évben. Ez a szám korábban 40-50 között volt – tette hozzá.

– Berekböszörményben úgy 30 éve szűnt meg a bölcsőde, viszont a munkába álló szülők, köztük többen az országhatáron túlra járnak dolgozni, igényelték a gyermekintézményt. A törvény is rendelkezik egyébként arról, hogy az olyan településen, ahol van negyven, 0-3 éves korú gyermek, ott kell bölcsőde. Nálunk az igény szerint több mint 60 gyermeket lehetne elhelyezni a bölcsődébe, de csak összesen 24-et tudunk majd, két csoportban – válaszolta kérdésünkre Szűcs Viktor polgármester. A faluvezető arról is beszélt, hogy a 210 millió forint támogatásból új épületet húznak fel, amit eredetileg a sportpályára terveztek. Az új faluvezetés viszont szeretné, ha a bölcsőde a faluközpontban épülne fel. A kivitelezési határidő 2022. december 31. Kovács Zsolt

Lesznek újabb munkahelyek

Folytatódik-e az óvodai- és a bölcsődei férőhely bővítésnek? – tettük fel a kérdést a megyei önkormányzatnak, ahonnan a következő választ kaptuk: A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével című felhívásban korábban már volt lehetőség óvodafejlesztésre. A 2021-2027-es uniós időszak fejlesztéseinek egyelőre az előkészítése zajlik, és még nem tart olyan fázisában, hogy a kérdésre tudnánk válaszolni. Természetesen az igényeket jelezni kell a fenntartónak. A szülők munkába állását további pályázatok segíthetik. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban vannak olyan felhívások, amelyek ipari parkok, iparterületek, piacok fejlesztésére, továbbá turisztikai fejlesztésre irányulnak. Továbbá a megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések, valamint a helyi foglalkoztatási együttműködések című felhívások egyik célja az álláskereső személyek elhelyezkedésének segítése, üres álláshelyek betöltése, célzott képzésének és/vagy foglalkoztatásának támogatása.

Települések, bölcsődék

Itt létesülnek bölcsődei férőhelyek:

Önkormányzatok által: Balmazújváros, Hajdúdorog, Konyár, Hajdúbagos, Monostorpályi, Álmosd, Zsáka, Furta, Vámospércs, Kaba, Derecske, Szerep, Újtikos, Ebes, Sáránd, Berekböszörmény, Berettyóújfalu, Hajdúszovát, Hosszúpályi, Körösszakál, Hajdúhadház, Nyíracsád, Fülöp, Hajdúböszörmény, Bocskaikert, Mikepércs.

Görögkatolikus egyház által: Hajdúdorog, Hajdúszoboszló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában