betartják a szabályokat

2020.05.07. 14:04

Kisebb fennakadások voltak a piacon, de katonás a rend

Bár az új szabály értelmezése okozott félreértést, a piacok zavartalanul, példás rendben működnek.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

Maszkot viselő idős vásárlókkal és segítőkész piacfelügyelőkkel találkoztunk csütörtök délelőtt, amikor feltérképeztük: jár-e bármiféle fennakadással az új piaci előírás. Ahogy arról már beszámoltunk, csütörtöktől új szabályok érvényesek a 65 év felettiek vásározására.

Nagypiac, nagy érdeklődés

Első utunk a nagypiachoz vezetett, ahol az előző napi bejelentés okozott némi félreértést reggel a vevők körében. Az új regula értelmében a 65. életévüket betöltöttek a korábbi 9 és 12 órás sáv helyett 10 és 12 óra között vásárolhatnak a debreceni piacokon. Többen azonban félreértették ezt, s azzal számoltak, a rendelkezés csak jövő hétfőtől lép életbe, amikor megindul az ingyenes maszkosztás az idős polgárok számára. A kirendelt hivatali szervek segítőkészségének hála viszont nagyobb fennakadást nem okozott a téves értelmezés, ezért hamarosan visszaállt a piaci élet a régi kerékvágásba.

A bejáraton továbbra is jól látható felirat jelzi a maszkviselésre vonatkozó ajánlást, s a tömegben is alig találkoztunk olyannal, aki fedetlen arccal sietett volna a friss áruk beszerzésére. A vásárcsarnokban ez nem is kötelező, de a különböző üzletekbe csak eltakart szájjal lehet belépni.

Zsibongó zsibogó

Élet költözött a Vágóhíd utcai használtcikk-piacra is. Bár az új módi itt is okozott némi zavart, ezen a tömeg hamar átlendült, s mindenki a megszokotthoz hasonlóan válogatott a különböző portékák között. A nagypiachoz hasonlóan a zsibire is vonatkozik az az új szabály, miszerint egyszerre 500 ember tartózkodhat a kapun belül. Ezt a közterület-felügyelők minden esetben nyomon is követik. Az újranyitás egyik legnagyobb változása, hogy a korábban a kinti parkolóban helyet kapó gyümölcsös standok most a benti zárt részbe, a kerékpártároló mellé kerültek. Mint az árusoktól megtudtuk, erre azért volt szükség, mert a biztonsági személyzet csak így tudja garantálni a korra vonatkozó új előírás betartatását. A 10, valamint a 12 órás váltás sem okoz problémát, hiszen az illetékesek a határidő előtt húsz perccel, ötpercenként figyelmeztetnek hangosbeszélőn a gördülékenység biztosítására.

Új helyzet, új értékrend?

A megkérdezett vásárlóktól megtudtuk, a maszkviselés már annyira megszokott látvánnyá vált, mint a rendőrség és a katonaság piaci jelenléte. Hozzá kell tenni, bár nem kötelező, mégis sokan kinézik azt, aki legalább sállal nem próbálja csökkenteni az esetleges fertőzés lehetőségét. Bár mi is maszkkal felszerelkezve, tisztes távolságból érdeklődtünk, páran mégis rossz szemmel nézték, hogy nem a saját „időzónánkban” tartózkodunk a piacok környékén. – Ha a vírushelyzet hatására az emberek képessé válnak közösségként, egymásra odafigyelve tenni a mindennapokban, akkor az még a jövőben is a társadalom hasznára válhat – osztotta meg velünk ezt látva az egyik kofa.

SzG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában