virágvasárnapi keresztút

2020.04.05. 17:42

Lelki utazás, virtuális térben

Debrecen városának egyházi vezetői lelki feltöltődésre invitálták a hívőket virágvasárnapon.

Fotó: Matey István, archív

A húsvét városi és egyházi közös ünneplését 2012-ben szervezte meg először a Főnix Rendezvényszervező. A Nagytemplom mögötti Emlékkert volt a helyszíne ezeknek az alkalmaknak, ahová a Csapó utcai sétálóövezettől indulva jutottak el a néphagyományokat bemutató táncos karikázó lányok és a bibliai kort idéző jelmezesek. Virágvasárnap lehetett az az ünnep, amikor a templomok falait átlépve nagy létszámú résztvevői csapat felekezeti hovatartozás nélkül, együtt vonulhatott Debrecenben. Idén a rendkívüli helyzet miatt egyedülálló módon, videóüzenetek formájában szóltak a város és a felekezetek képviselői a debreceniekhez.

„Különös, hogy otthon maradunk, mégis zarándokolunk. Nem teszünk egy tapodtat sem, mégis elindulunk. Épp ez a különös helyzet mutat rá arra, mi az igazi zarándoklat”

– hangsúlyozta Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája. Majd a videofelvételen folytatta: – Most helyben maradással indulunk el. Hiányzik a közösség, a testvérek közelsége, nem lengethetjük a pálmát együtt, mégis ezzel a különleges virtuális zarándoklattal egyek vagyunk, eggyé válunk, ezen megindul a lelkünk.

Belső úton járhatunk

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke felidézte, évek óta barkát tartva a kezünkben indulunk el a virágvasárnapi menettel, mellyel felidézzük azt a furcsa diadalmenetet, ami az első virágvasárnapon történt.

– Nem szakíthatjuk ki ezt a vasárnapot a szenvedéstörténet eseménysorából, mert ez a kapuja a szenvedés nagyhetének.

„Azt kívánom magunknak, hogy az otthonainkban, az elvonulás ünnepi csöndjében táruljon fel előttünk Jézus üzenete, akinek Isten iránti engedelmessége nagyobb volt emberi karriervágyánál és a gyűlöletbeszédnél, bizalma hatalmasabb volt bekövetkező szenvedésénél és megalázottságánál”

– mutatott rá Fekete Károly.

Palánki Ferenc, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke így kezdte üzenetét:

– Idén sajátos módon járjuk a keresztutat, nem mehetünk ki a terekre, az utcákra. De ebből a helyzetből is tudunk tanulni. Meg tudjuk tanulni azt, hogy a keresztútjárás, Krisztus követése, az nemcsak fizikai, vagy egyáltalán nem fizikai út, hanem belső, lelki út. Lélekben tudjuk követni Jézust a keresztúton, és rácsodálkozhatunk, vagy megdöbbenhetünk, hogy mi mindent tett értünk Jézus, hogy mennyire szeretett.

„A lelki egység nem a fizikai távolságon vagy közelségen múlik, hanem a lelkünkben, az összetartozás-tudatunkban”

– hangsúlyozta Palánki Ferenc.

Félelem és szorongás

A Berecz András, Kossuth-díjas énekes, mesemondó, folklórkutató által színesített felvételen Sajtos Szilárd tábori lelkész is szólt a hívőkhöz.

– Közeledünk egymáshoz, amikor összegyülekezünk a templomainkban, a családi asztalnál. Nekünk, katonáknak is nagyon fontos ez a közeledés, hiszen nagyon sokszor vagyunk távol, most ezekben a napokban is sokan szolgálnak külföldi missziókban, vagy éppen a vírus elleni védekezésben. Ez az ünnep most a távolmaradásról szól, Jézus mégis közeledik hozzánk. Ezekben a napokban olyan dolgok közelítettek meg bennünket, amelyekre nem voltunk felkészülve. Megjelent egy vírus, s mellette megjelentek régen elfeledett érzések: a félelem és a szorongás. Rajtunk múlik, hogy kit, mit engedünk be az életünkbe. A félelmet, vagy az élet urát, Jézus Krisztust – mondta Sajtos Szilárd őrnagy, debreceni református tábori lelkész.

Az állomások

Az elmúlt évek felvételei nyomán virtuálisan ugyan, de idén is végigjárhattuk a keresztutat, melynek első állomását, Jézust Poncius Pilátus általi halálra ítélését Troszt Máté, a Debreceni Görögkatolikus Parókia lelkésze, majd a második állomást, amikor is Jézus vállára veszi a keresztet, Szakács György, a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség lelkésze idézte fel.

A virtuális lelki feltöltődésen a harmadik állomásra Tóth Sándor baptista lelkipásztor kalauzolta el a hívőket, szavai felelevenítették Jézus találkozását édesanyjával, Máriával, majd elérkeztünk azon fejezethez, amikor Cirénei Simon segít Jézusnak keresztet hordozni, ennek részleteit Krakomperger Zoltán, a debreceni Római Katolikus Szent Anna Főplébánia plébánosa osztotta meg a nézőkkel. A virágvasárnapi keresztút ötödik állomásán, ahol Jézus elesik a kereszt súlya alatt, Asztalos Richárd evangélikus igazgató lelkész jelentkezett, majd elérkeztünk az utolsó jelenethez, amikor Jézus meghal a kereszten, erről Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség parochusa beszélt.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában