Koronavírus

2020.04.28. 07:00

Megkérdeztük a nyugdíjasokat, mivel foglalják le magukat a járvány idején

Sokat tesznek az egészségükért, és próbálják hasznosan tölteni az időt a korlátozások ideje alatt.

Fotó: B. Kiss Andrea

Nyugdíjasként, a járvány szempontjából veszélyeztetett korban lévőnek lenni nem kis terhet ró ma az idősebb korosztályra. Hogyan birkóznak meg a jelenlegi helyzettel, mit tesznek az egészségük érdekében? Erről kérdeztünk csökmői nyugdíjasokat.

Eleinte nehezen tűrték

– Egyre nehezebb a bezártságot elviselni, mármint azt, hogy nem mehetünk akkor és oda, ahogyan azt a járvány előtt tettük. Tiltakozik minden porcikánk a szabadságunk korlátozása ellen, de természetesen az agyban dől el minden, így ez is. Szabálykövetők lévén betartjuk az előírásokat – mondja a 67 éves Tóth Ferencné, aki 72 éves férjével él Csökmőn.

Fotó: B. Kiss Andrea

Hozzáfűzi, hogy az első két hétben az ismeretlen betegségtől való félelem, annak kilátástalan, halállal végződő következményei határozták meg az érzelmeiket, magatartásukat. Valósággal sokkolták őket a kórházi ágyakon agonizálók, szkafanderes egészségügyiek sietős tevékenységének látványa, nem beszélve az elhantolásra váró felhalmozott koporsók, tömegsírba hantolás mutogatása. Közben a közvetlen környezetükből érkezett a segítségnyújtási szándék: ebédszállításra, bevásárlásra, ügyintézésre stb, és természetesen a felhívás, hogy „maradj otthon”.

Azt mondja, a kezdeti sokkoló félelem szerencsére oldódott. Ma már a járványhelyzet állapotát napi kétszer figyelik, és engedik, hogy más információ is eljusson hozzájuk. Úgy véli, hogy talán megtanulták kezelni az állapotukat. Könyveket olvasnak, érdeklődési körüknek megfelelő filmeket néznek, zenei koncerteket hallgatnak, telefonkapcsolatban vannak gyermekeikkel, családtagjaikkal. Igyekeznek egészségesen táplálkozni és mozogni a szabadban. Kerékpározni nagyon szeretnek a határban. Tejet, tejterméket, zöldségeket és gyümölcsöt naponta fogyasztanak, emellett a C- és a D-vitamint rendszeresen szedik. Mivel kertes házban élnek, így a tavaszi munkák napi feladatot adnak a kertben, ahol gyümölcsfák, zöldségek és virágok, dísznövények gondozását végzik. Minden nap telefonon beszélnek legalább egy baráttal, ismerőssel, akivel ritkán tudtak eddig is találkozni.

Fotó: B. Kiss Andrea

– Nagyon jó a családi csoport a messengeren. Minden családtag benne van, ezen keresztül a család ifjú és idős tagja is hírt tud adni a többieknek az őt ért dolgokról, mi foglalkoztatja, mit készített stb. Esténként, alkalmanként ezen szoktunk kommunikálni. A 84 éves dédimama is nyugodtan fekszik le, mert szinte minden családtag küld neki üzenetet – számol be a kapcsolattartásról, valamint hozzáfűzi, hogy a legjobban a család fizikai, testi közelsége hiányzik. Az, hogy nem ölelhetik magukhoz gyermekeiket, nem puszilgathatják meg unokáikat, nem karolhatja át 84 éves édesanyját, mivel veszélyeztetett korosztályba tartoznak a koronavírus szempontjából.

Most nem találkozhatnak

Szigeti Jánosné Zsuzsa szintén a férjével él Csökmőn. Mindketten nyugdíjasok. Ők elmondták, hogy mióta nem dolgoznak, alapvetően „otthonülők” lettek, ennek ellenére a hétköznapjaikon így is sokat változtatott a járvány. Vállalt feladataiknak nem tudnak eleget tenni, családtagjaikkal nem találkozhatnak. Nekik is a kert nyújt elfoglaltságot, hiszen egy kertes háznál tavasszal is van munka bőven. Ezenkívül a jószágok ellátása is ad feladatot, valamint a saját erdőjükben most ültettek be egy részt, és itt is folyamatos a területtisztítás. Gyermekeik közül a legfiatalabb munkanélküli lett, így most itthon van velük.

– A két nagyobb gyermekünk a családjukkal a Dunántúlon, illetve itt a faluban él, de bármennyire is fáj a hiányuk, most nem találkozunk. Telefonon illetve videóbeszélgetések formájában tartjuk a kapcsolatot, a húsvéti versmondás is így történt. A tágabb családdal szintén csak telefonon beszélünk – meséli Szigetiné Zsuzsa. Beszámol arról is, hogy hogyan próbálják megőrizni az egészségüket. Ilyenkor már abba szokták hagyni a tél végi vitaminszedést, ezt most meghosszabbították, és egyébként is igyekeznek vitamindúsan táplálkozni. Saját termésű újhagyma, fejes saláta, céklalé, a friss szedésű csalánból készített tea mindennapos.

Nagyon várják a végét

Szigetiné Zsuzsától azt is megtudtuk, hogy a boltba ritkábban járnak, és „tudatos vásárlóként” bevásárlócédulával mennek, célirányosan szedik össze a vásárolni való holmit. Lehetőség szerint inkább kihasználják a mozgóbolt nyújtotta lehetőséget. Postára, gyógyszertárba igyekeznek olyan időpontban menni, amikor általában kevesebben vannak. Sorban álláskor megtartják a kétméteres távolságot. Szájmaszkot még a napokban sikerült beszerezni, illetve az önkormányzattól is kaptak két moshatót. Gyakoribb a kézmosás, kézfertőtlenítés, gumikesztyű használata is. Mindamellett nagyon várják már a végét, és bíznak benne, hogy a családjuk és közösségük minden közeli és távolabbi tagja egészségesen vészeli át ezt az időszakot.

B. Kiss Andrea

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában