gyász

2020.04.16. 16:47

Elhunyt a magyar nóta koronázatlan királya

Elhunyt Lente Lajos énekes, aki Hajdúnánásról Torontóig is eljutott a zene szeretetével.

Fotó: Molnár Péter, archívum

A Dankó Rádió fájó szívvel tudatta a hallgatókkal, hogy Lente Lajos magyar nótaénekes életének 84. életévében elhunyt. A Hajdú-bihari Napló 2016-ban átfogó interjút készített a művésszel, amely ide kattintva elolvasható.

Meghódította a világot

A rendkívül tehetséges művész 1936. március 9-én látta meg a napvilágot Hajdúnánáson. Már a katonaságnál kitűnt remek hangjával, hadnagya felkérésére katona dalokra tanította a szakaszt. Első rádiófelvétele 1986-ban készült, ezt pedig megannyi televíziós és lemezfelvétel követte. 2007-ben a Magyar Nóta Szerzők Országos Egyesülete Életmű-díjjal jutalmazta és ugyanebben az évben a népzenei hagyományok ápolása terén több évtizeden keresztül végzett kiemelkedő színvonalú és eredményes tevékenység elismeréseként a Hajdú Bihar Megyei Önkormányzat Kölcsey Ferenc-díjjal tüntette ki. Tehetsége a tengeren túlig repítette, többször fellépett az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában