koronavírus

2020.03.16. 14:15

Vírusveszély: hallgassuk meg a gyerekeket, figyeljünk rájuk!

„Ha a szülő pánikol, vagy ha épp ellenkezőleg, bagatellizál, attól összezavarodhat a gyermek.”

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Az új koronavírus-járvány voltaképpen a mindennapjaink részévé vált, azonban arra sokan nem gondolnak, hogy a gyerekeket mennyire megrémisztheti a felnőttek viselkedése. Sárándi Andrea pszichológustól kérdeztük: a gyerekek hangulatát mennyire befolyásolhatja a jelenlegi állapot?

A szakértő úgy véli, természetesen a gyerekek is megérezhetik a helyzet súlyát, és a felnőttek, szülők viselkedése, példája is nagy hatással lehet rájuk.

– Ha a szülő pánikol, vagy ha épp ellenkezőleg, bagatellizál, attól összezavarodhat a gyermek. Ha pedig nem beszélünk velük a helyzetről, tabusítjuk a témát, a fantáziájukkal töltik ki az információs réseket, sokszor felnagyítva a veszélyt, irracionális szorongást átélve – mutatott rá elöljáróban.

Hiteles forrás

Fotó: Sárándi Andrea magánarchívuma

Bizonyára minden szülő, nagyszülő szeretné megóvni gyermekét, unokáját a lelki traumáktól, éppen ezért fontos, hogy a viselkedésünkkel ne keltsünk pánikot a gyerekek körében. Nyilvánvalóan a higiénia fontosságát érzékeltetni kell, hiszen a gyermekek a higiéniai szabályok betartásával tudják felvenni a harcot a vírussal szemben.

– Mindenekelőtt érdemes előbb magunkban rendet tenni – már amennyire lehet. Csak hiteles forrásból tájékozódjunk, ne dőljünk be a kamuhíreknek, főleg ne terjesszük azokat. Ne olvassuk folyamatosan a híreket, amit olvasunk, azt pedig fordítsuk le a gyermek nyelvére, s ne árasszuk el információval. A higiéniai szabályok megtanítása és betartása nemcsak életmentő lehet, hanem egy kicsit a kontrollt is a kezükbe adja, ők ezzel tudnak tenni a járvány elkerüléséért vagy lassulásáért – fűzte hozzá.

– Lényeges, hogy az iskolában is legyen szó a kézmosásról, legyen ehhez elegendő szappan, papírtörlő. Amennyiben van lehetőségünk, szülőként esetleg hozzá is járulhatunk, segíthetünk az iskolának, óvodának. Azt sajnos nem nagyon lehet elkerülni, hogy más forrásból másféle információt kapjanak a gyerekek, egymást is megijeszthetik, ezért igyekezzünk mi lenni a hiteles személyek, akikhez mernek is fordulni a kérdéseikkel – hangsúlyozta.

Hallgassuk meg a gyerekeket, figyeljünk rájuk! Ne biztassuk arra őket, hogy nyomják el az érzéseiket, az üres „Nem kell félni” nem használ, inkább adjunk teret a kibeszélésnek.

Megküzdési mechanizmus

– Igyekezzünk jelen lenni a gyermekünkkel töltött időben. Játsszunk vele, olvassunk neki, nevessünk sokat együtt. Ha van napi rutinunk, esti szertartásaink, most még fontosabb, hogy megtartsuk ezeket, hiszen neki ezek jelentik a biztonságot. Ne hagyjuk a gyerekeket magukra, bármennyire félünk esetleg mi is. Nekünk, felnőtteknek már egy halom megküzdési mechanizmus a rendelkezésünkre áll, és vannak körülöttünk más felnőttek, akikkel megbeszélhetjük az aggodalmainkat, nekik pedig még mi vagyunk a – sokszor egyedüli – biztos pont.

Nagy Emese

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában