aszfaltozzák az utcákat

2020.03.10. 13:50

Több milliárd forintot költenek Debrecen úthálózatára

Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési program keretében elkezdődött a Nádsíp utca építése.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

– Az idei költségvetés stratégiai ágazatként kezeli a közlekedésfejlesztést. A Nádsíp utca az első aminek a kivitelezésébe belekezdünk ebben az évben. A 300 méteres szakasz a Kishegyesi utat és a Derekassy István utcát köti majd össze, melynek kivitelezése 67 millió forintba kerül – jelentette be a helyszínen Papp László. A polgármester elmondta, a közlekedésfejlesztés, egy növekvőben lévő, gazdaságilag erősödő városban komoly kihívás, ennek okán ezzel a súllyal kezelték a költségvetésben is és biztosították hozzá a forrásokat.

„Új út építésére több mint 3,6 milliárd forintot költünk ebben az évben, ez azt jelenti, minden utat el tudunk kezdeni és legkésőbb 2021-ben be is fejezzük.”

– Ilyen például a Nyugati kiskörút harmadik ütemének megépítése, a Júliatelepen 7 utcában indul meg az aszfaltozás, illetve a lakossági kezdeményezésre megvalósuló járdaépítések is megkezdődnek – fűzte hozzá.

Útkorszerűsítésre 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre ebben az évben, mely összeget olyan utakra szeretnék fordítani, mint a Kishegyesi út és a Köntösgát sor felújítása. Mint azt Papp László közölte, a csomópontok átalakítására szánt összeg nem csak a város költségvetési forrását tartalmazza, hanem jelentős mértékben állami forrásokat is.

– A NIF és a Magyar Közúttal együttműködve tudunk majd több milliárd forintot elkülöníteni arra célra, hogy a 47-es főúton egy új 5 ágú körforgalom épüljön majd a Déli Ipari Park bejáratánál. Ötágú kereszteződés kiépítése lesz a Budai Nagy Antal-Hétvezér utca kereszteződésében is, illetve ebben az évben nagy léptékben tudunk hozzákezdeni a kerékpárút fejlesztéshez, hiszen a rendelkezésre álló európai uniós források felhasználása – az előző években lefolytatott tervezés, közbeszerzés és kisajátítási eljárások után – elindulhat. összesen 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből a nyugati, a keleti és az északi városrészekben is elkezdjük majd ezek építését – fogalmazott a polgármester.

Tulajdonjogtól függ

A Nádsíp utca aszfaltozása kapcsán Széles Diána alpolgármester elmondta, a területe nagyon vizenyős, ha leeseik az eső, 2 hétig sárban járnak az emberek.

„Kulcskérdés volt az, hogy az egész körzetet érintően elinduljon egy olyan csapadékvíz-elvezetési program, amelynek a tavalyi évben az első ütemét befejeztük, és rengeteg utcát le tudtunk aszfaltozni a Nagysándor-telepen.”

– Most megérkeztünk a Fészek lakóparkba, ám ez egy nagyon nehezen fejleszthető rész, hiszen több útszakasz magántulajdonban van. Ilyen például a Derekassy István utca is, mely nagyon fontos gyűjtőút, viszont nem az önkormányzat, hanem 3 magántulajdonos plusz egy cégnek van a tulajdonában, ezért itt sem tudunk utat építeni – mutatott rá az alpolgármester. Hangsúlyozta: partnerek vagyunk a fejlesztésben, ezért kérjük a lakosságot adják le ingyenesen a városnak a szükséges területet és a tulajdonjogot. Az a célunk, hogy az itt élő lakosoknak megkönnyítsük az életüket és be tudjuk őket a városi komfortzónába kapcsolni, érezzék azt, hogy ők is Debrecen város polgárai.

PTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában