járvány

2020.03.26. 13:12

Példaértékű az összefogás Bihartordán

A településen jelenleg nincs regisztrált fertőzött személy.

Fotó: Péter Imre

Önkéntes karanténban egy külföldről hazatért dolgozó és annak családtagjai vannak.

Serdült Csaba polgármester elmondta, önkormányzatuk a járvány terjedésének megelőzése érdekében az oktatási intézményekre vonatkozó döntés után, haladéktalanul elrendelte az óvoda működésének korlátozását, és megtették a fertőtlenítéssel kapcsolatos lépéseket. Minden háztartást szórólapon tájékoztatják az aktuális információkról, a helyi piac szünetel, mivel többnyire nem alapvető élelmiszereket árusítottak. Reményeik szerint ezzel az intézkedéssel is tudták csökkenteni a személyek érintkezését, így az esetleges tovább fertőzés veszélyét is.

Szervezési intézkedések

A település önkormányzata a közkonyha működését, az étkezéseket átszervezte, és ezekkel párhuzamosan megszervezték a gyermekétkeztetést is. Az időseket ellátó Bihartordai Diakóniai Központtal az egyébként is jó együttműködésüket még szorosabbá tették, naponta többször egyeztetnek az aktuális, és az ellőttük álló feladatokról. A falu ebédlőjét nem használhatják, szabályozták az ebédkiosztás időrendjét. A konyhában és a hozzá tartozó helyiségekben naponta többször fertőtlenítenek, a dolgozók egyéni védőfelszerelést kaptak. Bihartorda polgármestere példa értékűnek tartja a település lakóinak, az intézmények dolgozóinak összefogását és munkáját a koronavírus ellen.

Néhány jószándékú embernek köszönhetően jelenleg is készítenek arcmaszkokat a faluban. Az önkormányzat megvásárolta az alapanyagot, az önkéntesek pedig elkészítik a terméket. A maszkokat szerdától osztják, elsősorban a 60 évnél idősebbeknek és a velük egy háztartásban élőknek. Ha őket ellátták maszkokkal, a következő időszakban azt a többi lakosnak is biztosítják.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában