az egyház intézkedései

2020.03.15. 14:30

Isten házában is elővigyázatosak

Már az ajtóban kézfertőtlenítővel fogadták a hívőket.

Fotó: Matey István

A koronavírus okozta helyzet miatt fokozott elővigyázatossággal tartották meg a vasárnapi istentisztelet a Nagytemplomban. Az ajtón belépve azonnal kézfertőtlenítőt nyújtottak az érkezőknek, illetve papír alapon jegyezték a létszámot is. – Minket is érint a koronavírus járvány, és befolyásolja a gyülekezetünknek az életét. Ezen a héten többször összegyűltünk, beszélgettünk, illetve vártuk az egyházunknak is az útmutatását, a zsinatunk álláspontját arról, hogy mindenképpen tartsuk be a kormány döntését, vagyis 100 főnél többen nem tartózkodhatnak egyszerre zárt térben – mondta el a Napló kérdésére Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora.

Fotó: Matey István

A Nagytemplomban egy-egy vasárnapi istentiszteleten akár 400 hívő is részt vesz, a koronavírus miatt kialakult vészhelyzet azonban a templomba járók többségét is otthon maradásra késztette. Március 15-én érezhetően kevesebben érkeztek; kezdés előtt 20 perccel még a 70 főt sem érte el a látogatók száma, mindenesetre a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség felkészült a kormány döntése alapján életbe lépett korlátozásokra. – A templomtérbe kizárólag a jobb oldali ajtón keresztül lehet belépni, ahol kézfertőtlenítőt kínálunk, s számoljuk a gyülekezetnek a tagjait. Ha elértük a 99 főt, akkor kérjük őket, hogy az imaterembe menjenek, hogyha elértük ott is a maximális 40 főt, arra kérjük, hogy a gyülekezeti terembe fáradjanak át, ami szintén alkalmas 60-70 főnek a befogadására. A Nagytemplom adottságai szerencsére olyanok, hogy a 99 fő könnyedén megtarthatja a kellő távolságot egymástól. Az istentisztelet után pedig fertőtlenítjük a templomot – mondta el a Napló kérdésére Oláh István a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora.

Fotó: Matey István

Isten kezében vagyunk

Dr. Horkay Irén nem tart a koronavírustól, s mint minden vasárnap, most is részt vesz az istentiszteleten. – Azért jöttem el most is, mert református hitemet születésemtől tartom. Édesapám református lelkész volt, ezt tanultam és hoztam otthonról. Itt konfirmáltam, itt esketett édesapám, a református unokámat itt keresztelték, tehát minden ide köt – fogalmazott a 82 éves asszony. Dr. Nagy Alíz abban bízik, hogy Isten kezében van ez a járvány. – Úgy gondolom, hogy bűnbánattartásra is késztet engem is ez a helyzet, másfelől, pedig bízom abban az igében, hogy Isten hatalmasabb a járványnál, minden az ő kezében van, s tudja azt, hogy meddig tartson. Komolyan imádkozunk azért, hogy őrizzen bennünket és vessen véget ennek a járványnak, illetve segítse az egészségügyben dolgozókat, s sikerüljön feltalálni a védőoltásokat – mondta a gyülekezeti tag, aki nagyon helyesnek tartja a Nagytemplomban bevezetett intézkedéseket.

Szabó Károlyné Kata Paksról érkezett és egyáltalán nem fél a koronavírustól. – Ha Pakson maradok, akkor is elmentem volna istentiszteletre, így itt sem akartam kihagyni ezt a lehetőséget. Sajnos Debrecenben nem kaptam sem szájmaszkot, sem pedig kézfertőtlenítőt, amit otthonról hoztam pedig már elfogyott, de bízom benne, hogy a gyakori kézmosás segíteni fog a megelőzésben – fogalmazott.

Fotó: Matey István

Online térben

Március 15-én tehát a korlátozások mellett megtartották a vasárnapi istentiszteletet, de lehet, hogy a jövőben drasztikusabb intézkedéseket vezetnek be. – Mi is értesültünk a hírekben arról, hogy több felekezet is kérte a lelkészeket, a papokat, hogy ne tartsanak istentiszteleteket, hanem online próbálják meg eljuttatni az üzeneteket a hívőknek. Mi még egyelőre nem tartunk itt, de nem tudjuk miként fog változni a helyzet, az is lehet, hogy akár a következő vasárnap már mi is ezt fogjuk tenni – közölte Oláh István. Hozzátette: az idősebb tagjainktól mi is azt kérjük, hogy maradjanak otthon és online kövessék az istentiszteletet és így éljék meg a hitüket.

PTZ

A témába vágó további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában