fejlődésben

2020.03.27. 11:00

Ilyen az élet a két „legnagyobb” között

Verseny van a Debrecen körüli települések viszonylatában is, és ebből Ebes sem maradhat ki.

Fotó: Kovács Péter

A megyét kicsit ismerő embernek is egyértelmű, hogy a hajdú-bihari falvak közül Ebes kimondottan jó helyen fekszik, a többiekkel szemben nagy a helyzeti előnye. A közép-európai régió legdinamikusabban fejlődő városa, Debrecen, valamint az európai hírű, a kontinens legnagyobb fürdőkomplexumával rendelkező Hajdúszoboszló között, most újuló vasútvonal mellett, autópálya és reptér szomszédságában, ráadásul legalább 40 aranykoronás földekkel a határában. Ez azonban önmagában kevés ahhoz, hogy befektetésnek, lakhelynek vonzó település legyen.

Reméli, egyhangú lesz

– A két nagyváros között természetesen nem alvótelepülési szerepre törekszünk, ahonnan reggel elmennek munkába, iskolába, majd este hazatérnek az emberek. Nálunk pezseg az élet, tekintsünk akárcsak a gazdaságra, oktatásra, kultúrára. És ezt a jövőben is fenn szeretnénk tartani, ez határozza meg a jelenünket – fogalmaz Szabóné Karsai Mária polgármester, majd a megyeszékhellyel való kapcsolatra tér át.

„A bővítésre alkalmas, 100 hektáros ipari parkunkban még van hely, oda várjuk a debreceni nagy cégek számára beszállító gazdasági egységeket.”

Ennek érdekében mi is tervezzük részvételünket a regionális tanácsban, a tagságunkat az önkormányzati képviselő-testületünk – gondolom egyhangúlag – megszavazza a soron következő ülésén. A gazdaság mellett a kultúrában, a sportban, az idegenforgalomban és az oktatásban is ki tudjuk venni részünket a tanács munkájából. Hogy miként? Azt a jövő és a lehetőségek döntik majd el. Az oktatási együttműködésre jó példa, hogy a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskola és Kollégium, valamint Ebes között együttműködési megállapodás van. Tanulóink körében népszerűsítjük az intézményt, képzéseit, rendezvényeit.

Fotó: Kovács Péter

– Az iskola és az óvoda nagyon fontos településünk jövője szempontjából – tér át az oktatásra a polgármester asszony. – Az óvodánk hosszú ideig működött hét csoportra és 175 férőhelyre bővült, két éve egy pályázatnak köszönhetően már hét csoportot és benne 178 gyereket kellett elhelyeznünk, de napjainkban több mint 200 gyermek van az óvodában. Az iskolánk angol–magyar két tanítási tannyelvű, ide a környező településekről, beleértve Debrecent is, járnak diákok. Iskolánkban alapfokú művészeti oktatás is folyik, melynek keretében zene, tánc, képző- és iparművészeti, valamint színművészeti szakok működnek. Az intézményvezetőink menedzserszemléletűek, sokfelé pályáznak, és ezekben is sikeresek.

Önéletrajzot a hivatalba

Szabóné Karsai Mária nem titkolja, településén is gondot okoz a szakképzett munkaerő hiánya.

Ez leginkább az ipari parkban lévő gazdasági egységekben csúcsosodik ki. – Az önkormányzat és a gazdasági társaságok egymásra utaltak, természetesen segítjük egymást, hiszen a községben működő vállalkozások sikere, az erős helyi gazdaság Ebes fejlődésének záloga is. Ha valahol dolgozót keresnek, rendszerint felveszik a kapcsolatot velünk, hiszen a községházára sokan beadják önéletrajzukat, hogy segítsünk nekik Ebesen munkahelyet találni. Ugyanígy segítjük a közfoglalkoztatottjaink elhelyezkedését is. Ők Ebesen soha nem voltak sokan, a maximális létszám a százat közelítette meg. Jelenleg húszan vannak, és a közterületeket tartják rendben, illetve az intézmények munkájába segítenek be.

A polgármester asszony hangsúlyozza: fontosak a gazdasági beruházások, a településfejlesztés, de legalább ennyire lényeges a közösségi élet is. Ennek letéteményesei a civil szervezetek, amelyből Ebesen több mint tíz van, közöttük sporttal, hagyományőrzéssel, haditornával foglalkozók is. De van alapítvány az iskolás gyermekekért, óvodásokért, idős emberekért, egyházi alapítványok, polgárőr-egyesület működik a községben. – Sokszínű a falunk közélete, aki ideköltözik, megtalálja a számára megfelelő közösséget, szabadidős lehetőséget.

Terjeszkedik

Ebes lakosságszáma lassú emelkedést mutatott az elmúlt évtizedben. 2010. január 1-én 4640-en éltek a faluban, tíz évvel később 4762-en. Főleg fiatal, illetve kisgyermekes családok választják lakóhelyüknek Ebest. Az utóbbi három-négy évben többen költöznek a faluba. Ebben – véli a polgármester – szerepe lehet a családokat megillető nagyobb támogatásoknak is. A használt lakásokat is keresik, de újakat is építenek. Utóbbit segítendő, az elmúlt esztendőkben nyitottak új utcákat, és a jövőben is alakítanak ki építési telkeket.

Kovács Zsolt

Falufejlesztés

Megvalósult beruházások:

– ipari park infrastruktúrája, útjai

– kerékpárút Ebes és Hajdúszoboszló között

– óvoda bővítése, felújítása

– belterületi utak aszfaltozása

– új alapszolgáltatási központ és idősek otthona

– két műfüves sportpálya, kondiparkok, futókörök kialakítása

– polgármesteri hivatal felépítése

Tervezett beruházások:

– bölcsődeépítés

– Magyar falu programban részvétel

– gyógyszertár épületének felújítása

– közvilágítás korszerűsítése

– iroda- és üzletház, szolgáltatóház kialakítása

– községi tornacsarnok

– 4-es főút 2x2 sávosítása

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában