hasznos infók tanulóvezetőknek

2020.03.20. 10:19

Az iskolák már bezártak – de mi van azokkal, akik vezetni tanulnának?

KRESZ-vizsga, vezetési gyakorlat, állami támogatás: a debreceni Vida Autósiskola összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Az új járványügyi helyzet próbára tesz most mindenkit – egyént, közösséget, szervezetet, az egész világot. A Vida Autósiskola most azoknak szeretne információt nyújtani, akiket a jogosítványszerzés közepette ért a világjárvány. Összeszedték azokat a kérdéseket, amelyekkel a leggyakrabban megkeresték őket tanulóik vagy a náluk érdeklődők, lent ezekre válaszolnak.

Tudok jelentkezni? El tudom kezdeni a KRESZ-tanfolyamot?

„Azok számára, akik még nem kezdtek bele a tanfolyamba, továbbra is tudunk KRESZ-tanfolyamot indítani, most azonban csak online, e-learning-formában. Ez a forma nagyobb önállóságot és munkafegyelmet kíván meg a tanulótól, mint a tantermi oktatás, hiszen akkor ül le tanulni, amikor csak szeretne. Ezen szeretnénk most segíteni egy új lehetőséggel: tekintettel a veszélyhelyzetre, csak e-learning oktatást indítunk – viszont tanulóink számára kis létszámú Facebook-csoportokat hozunk létre, szakoktatói jelenléttel. Mindez nem jár semmilyen többletköltséggel tanulóink számára. Így itt ugyanúgy kérdezhetnek, beszélgethetnek, biztathatják egymást, ugyanúgy biztosított a szakmai segítség, mint a tantermi órákon – és mindezt otthonról, biztonságos távolságból tehetik meg.

Ezt a csoportos e-learning oktatást szeretnénk most egyúttal ajánlani a többi autósiskola számára is – mindannyian nehéz helyzetben vagyunk, segítsünk egymásnak ott, ahol tudunk, segítsünk haladni a tanulóinknak is ahogyan csak tudunk!”

És vezetési órák sem lesznek?

„Sajnos nem, a gyakorlati oktatást bizonytalan időre szüneteltetjük. Ez most mindannyiunk érdeke, online pedig nem lehet vezetni tanulni.”

Hogyan tudok gyakorlóprogramot kérni?

„Telefonon vagy e-mailben keresse az autósiskoláját, biztosan segítenek!”

Vizsgázni sem tudok?

„Sajnos vizsgázni sem. Az elméleti, forgalmi és elsősegélynyújtó-vizsgát is felfüggesztettük bizonytalan időre.

Mi történik akkor, ha már elkezdtem a KRESZ-tanfolyamot, de nem tudok most levizsgázni a járvány miatt?

„A tanfolyam kezdetétől számítva 9 hónapon belül kell KRESZ-vizsgát tenni, a sikeres vizsgának pedig egy éven belül kell teljesülnie. Így ha nincs még túl közel ehhez a határidőhöz, nincs oka aggodalomra. Reméljük, minél hamarabb megoldódik a veszélyhelyzet, és folytatódhatnak a vizsgáztatások is.”

Mi történik akkor, ha már levizsgáztam KRESZ-ből, de most lehet, hogy hónapokig nem tudok vezetni? Újra kell kezdenem az egészet?

„Pánikra nincs oka, hiszen a tanfolyam első napjától számítva 2 éve van levizsgázni forgalomból – ennyi általában bővel elég hozzá. Arról jelenleg nincs még információnk, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel meghosszabbítanák ezt a határidőt.”

Hogyan fogom így megkapni az igazolást a sikeres KRESZ-vizsgámról, ami az állami támogatáshoz szükséges a 20 év alatti vizsgázók számára?

„Ezeket az igazolásokat akkor tudjuk odaadni Önnek, ha újra lehetővé válik a személyes ügyfélfogadás. Mivel a KRESZ-vizsgája időpontja már nem tud változni, a támogatásra már mindenképpen jogosult, ha a kritériumoknak megfelel. Addig is türelmét kérjük!”

Mi történik akkor, ha már elkezdtem vezetni, de még nem vizsgáztam le?

„A gyakorlati képzést ott tudja majd folytatni, ahol abbahagyta. A tanfolyam első napjától számítva 2 év áll rendelkezésére, hogy sikeres forgalmi vizsgát tegyen. Csak akkor kell újrakezdenie a tanfolyamot, ha ebből a határidőből kicsúszik.”

Meddig fog tartani ez az állapot?

„Sajnos még semmilyen információ nem áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatosan. Kövesse figyelemmel autóiskolája honlapját, Facebook oldalát, ott biztosan tájékoztatást adnak a friss információkról.”

Hol tudok tájékozódni? Ügyfélfogadás sincs most?

„Kísérje figyelemmel autósiskolája kiírásait, továbbá érdeklődjön náluk telefonon, e-mailben, vagy Facebookon.”

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában