az ünnep igazodik hozzájuk

2020.03.15. 16:31

A szabadság szárnyain repültek tovább

A fehér gólyákat kokárdával ékesítve bocsátották útjukra.

Fotó: Matey István

A Hortobágyi Madárparkban mintegy 20 meggyógyult és átteleltetett gólyát bocsátottak útjukra a hétvégén. Mindkét napon szakvezetéssel, solymászbemutatóval, kézműves foglalkozással és egzotikus kisállat bemutatóval várták a családokat.

A hormonok diktálnak

Mint azt Déri János igazgató-állatorvos a Napló kérdésére elmondta, nem a gólyák igazodnak az ünnephez, hanem az ünnep igazodik hozzájuk, ugyanis ugyanazok a hormonális hatások mozgatják a madarak vonulását, mint az emberek tavaszi megmozdulásait. A forradalmak tavasszal kezdődnek. Julius Caesart is március idusán ölték meg, s a gólyák is éppen március idusán érkeznek. Ennek közös oka van: a hormonok, melyek emberben-állatban ilyenkor szabadulnak fel az indulatokkal együtt. – Annak, hogy épp 15-én engedjük el a gólyákat, több oka is van. Ha egy héttel hamarabb engedjük el őket, elfoglalnak olyan fészket aminek nincs még itt a gazdája. Ez idő alatt nagyon beleélik magukat abba, hogy a fészek az övék, s sokkal elszántabban próbálják azt megvédeni a jogos tulajdonosától. Azonban ha már ott van a fészek tulaja elég egy fenyegető kelepelés, s rögtön tudják, hogy az egy foglalt fészek. Amennyiben később engedjük el őket, s várunk még egy hetet, akkor a röptében alakul ki harc köztük, hiszen rajtuk van ez a harci kedv, kitör a forradalom – avatott be a részletekbe Déri János.

Mint azt a Hortobágyi Madárpark igazgatójától megtudtuk, először a hímek érkeznek meg, kitatarozzák a fészket és megvívják a csatákat a szomszéd hímekkel, vagy az újabb fészekfoglaló jelöltekkel. Egy héttel később érkeznek a tojók. A hímek addig kelepelnek, amíg oda nem kelepelnek egy tojót. Általában azt, aki az előző évben is a párja volt. – A gólyák nem a párjukkal vonulnak, csak a párzásig és a fióka neveléséig vannak együtt. Augusztus 20-án szétválnak, majd legközelebb március második felében találkoznak ismét –mondta Déri János.

A Madárkórház Alapítvány minden madarat csak abban az estben enged szabadon, ha előtte megvizsgálták, és a szabad életre alkalmasnak találták. Akkor is megvizsgálják őket, ha korábban már teljesen egészségesek voltak, és teljes mértékben felkészültek a szabad életre, mind fizikailag, mind mentálisan, és csak a kellő időt kellett kivárniuk a tél elmúltáig, mert az utolsó pillanatban, akár a befogáskor is megsérülhetnek. Mindig van olyan gólya, melyet az utolsó vizsgálatkor mégsem bocsátják útjukra, vagy elengedés után valamiért visszafogadják.

PTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában