helyzetkép

2020.03.20. 21:11

A fürdővárosban még nem tudnak pozitív tesztről

A március 19-i információk szerint kilencen vannak hatósági megfigyelés alatt, számos intézkedés lépett életbe.

Fotó: Tibai Irma

Hajdúszoboszlón is megfigyelhető a felvásárlási láz, de nem mondható el, hogy az üzletek ki vannak fosztva. Sajnos bizonyos termékeket nagyobb mennyiségben gyorsan felvásárolnak, ilyen a csirkehús is. A patikák előtt időről időre sorok állnak, tegnap reggel 8-kor például az egyik főutcai gyógyszertárnál szépen, legalább egymástól egy méter távolságban várakoztak emberek a bejutásra. Mindazonáltal a fegyelmezett lakosokon kívül itt is akadnak a legkevésbé türelmes, elégedetlenkedő, háborgó egyének.

Naprakészen intézkednek

A településen a WHO bejelentése – melyben a COVID-19 járványt pandémiának nyilvánították -, és Magyarország Kormányának első rendeletei nyomán azonnal megkezdték az intézkedéseket. A polgármesteri hivatal kizárólag rendkívüli esetekben, előzetes telefonos egyeztetés alapján fogad személyesen ügyfelet. Egyébként kérik a telefonos, postai, az ügyfélkapus, vagy e-mail ügyintézést a hozzájuk fordulóktól.

Czeglédi Gyula polgármester és munkatársai naprakészen követik az információkat és az intézkedéseket, hogy mielőbb megtehessék a helyben szükséges önkormányzati lépéseket.

Nem győzik hangsúlyozni az önkormányzat kommunikációjában az emberek óvatosságát, hogy aki teheti, maradjon otthon, az idősek és krónikus betegek különösképpen, s mindenki tartsa be az alapvető higiénés szabályokat.

Az információkat folyamatosan osztják a Polgármesteri Hivatal Hajdúszoboszló és a polgármester Facebook-oldalán, továbbá intézményeik, cégeik internetes felületein is.

Egészségügy

A Járóbeteg-ellátó Centrumba – közismert nevén Egészségházba -, csak egy bejáraton juthatnak be a betegek.

Feltétel, hogy egy egészségügyi dolgozó kikérdezése alapján nemleges válaszokat adjanak például arra, hogy lázasak-e, jártak-e külföldön egy hónapon belül stb.

A szakellátást biztosító intézményben visszavonásig sok intézkedést kellett meghozni. Így számos szakrendelés szünetel, vagy változások vannak a rendelési időkben, fontos figyelni az intézmény közleményeit, vagy telefonálni.

A különböző háziorvosok (felnőtt, gyermek, fogász) többsége is ebben az épületben rendel, ők a a saját számaikon hívhatók, illetve a kilenc felnőtt háziorvos februárban csatlakozott az ún. Erodium központi rendszerhez, ők ezen keresztül is kereshetők.

Fotó: Tibai Irma

Szociális étkeztetés gyermekeknek

A szülők kérelmére minden térítésmentességre vagy 50%-os térítésidíj-kedvezményre jogosult gyermeknek biztosítja az önkormányzat a szociális étkeztetést az illetékességéhez tartozók számára. Ez napi egyszeri melegétkezést jelent, de telefonon vagy e-mailben kell igényelni, hogy a rászorulók hozzájuthassanak.

Kistérségi szociális, család- és gyermekjóléti központ

A feladatot az egész kistérségben a hajdúszoboszlói központú intézmény látja el. A személyes ügyfélfogadást szüneteltetik. Nem működik az idősek klubja sem. Március 17-től bezárt a krízisszálló is. Halaszthatatlan, krízishelyzetben azonban elérhetők a központ dolgozói a nyilvánosan és az intézményközpont kapuján található kiírások alapján. Nem osztanak ruhákat, élelmiszeradományokat. A szociális étkeztetést kizárólag kiszállítással oldják meg. Hajdúszováton és Nagyhegyesen ugyanakkor a megszokott formában látják el.

A házi segítségnyújtás keretében, ha család, hozzátartozók által nem biztosítható, kizárólag gondozási feladatokat ellátnak.

Sok a segítségét önként felajánló a városban

Az internetes felületeken egyre többen ajánlják fel segítségüket egyedül élő idős, beteg, rászorulók segítésére. Ezt mától, azaz március 19-étől koordinálja a szociális szolgáltató központ. Holácsik Marianna intézményvezető tájékoztatója szerint az ellátás jelenleg zavartalan és gördülékeny az időseknél. De bármilyen új helyzet áll elő, kérik az önként jelentkezők segítségét. Az intézmény adatbázist készít, így aki segíteni szeretne, délelőtt 8-12 óra között megteheti a 06-52-557-791-es telefonszámon.

Bölcsőde, ovik

A Gyermeksziget Bölcsőde területére csak a dolgozók és az ügyeletben lévő gyermekek és azok szülei léphetnek be. Az óvodai intézmény nyolc tagóvodájában szintén azt kérték, hogy akik meg tudják oldani, ne vigyék gyermeküket, viszont ügyeletet biztosítanak azon ovisok számára, akiknél ez semmiképp sem lehetséges.

Kultúra

Zárva tart a művelődési központ, a hozzá tartozó Bocskai Rendezvényközpont, és minden, nyílt térbe tervezett programot lemondtak. Csakis a március 30-i szokásos városi véradás megtartásának biztosítanak lehetőséget az épületben. Szintén zárva tartanak a Bocskai István Múzeum kiállításai.

Fotó: Tibai Irma

Sport, szabadidő

Bezárták az önkormányzat által működtetett városi sportházat, a városi szabadidőparkot. Kérik, hogy a játszótereket se látogassák, ezt a polgárőrök és a közterület-felügyelők ellenőrzik, az ott tartózkodókat hazaküldik – egészítette ki az információt Majoros Petronella alpolgármester. A Sport utcai nagy futballpályát és a hozzá tartozó komplexumot a HSE működteti, március 17-től határozatlan időre bezártak. Az edzéseket sem tartják meg március 29-ig – tudatta Marosi György Csongor, a HSE elnöke.

Hajdúszoboszló sportrepülőterét nem csak helybeliek veszik igénybe. Nyéki István, az üzemeltető Aero Klub elnöke kérdésünkre azt válaszolta, nem nemzetközi repülőtérről van szó, a szezon egyébként is később indul be, a kis reptér megszokott működését semmilyen korlátozás nem indokolja, s nincs is jelenleg ilyen rendelkezés.

Az önkormányzat cégei is intézkedtek

A város fürdője március 17-étől valamennyi fürdőegységét újabb intézkedésig zárva tartja. A vendégek a megszakított gyógykezeléseket az újranyitás után igénybe vehetik, A fürdőbérleteket is meghosszabbítják.

A városgazdálkodási nzrt. bezárta a zöldség-gyümölcs piacot. Felfüggesztette továbbá a személyes ügyintézést a piacnál lévő, Bethlen utcai és a Nyugati soron lévő központi telepén egyaránt. A befizetéseket átutalással kérik teljesíteni. Nincs mód egyelőre hulladékgyűjtő edényzetek cseréjére sem.

Március 22-étől pedig a komplex hulladéktelep is bezár. Kérik a lakosságot, hogy az esetleges zöldhulladék, továbbá az elektronikai hulladékok és más, itt leadható hulladékok ideiglenes tárolását oldják meg. A háztartási szemét elszállításában nincs változás.

Turizmus

A város optimista, és a nyilatkozók reményteljesek, hogy a nyári főszezonra lecseng a világjárvány.

Amint azt Czeglédi Gyula, aki 24 évig volt az önkormányzati tulajdonú Hungarospa vezérigazgatója, elmondta, a fürdő dolgozóit munkáltató által kiadott szabadságra küldték. De vannak, akik dolgoznak.

Készülnek a nyárra, így a műszakiak és egyéb munkatársak egy része hozzálátott a tavaszi karbantartáshoz.

Amint azt Kircsi Lajos vezérigazgató hozzáfűzte, a szokásos strandbejárás, ilyenkor szokásos felmérés már megtörtént az óriási területen. A társaság Hungarospa Thermal Hotelje a jövő héttől felfüggeszti működését. A Hajdú Kemping április 15-én nyitott volna, de az idén erre sem kerül sor a szokásos időben. A Thermal Camping-ből a múlt héten hazautaztak a vendégek, újabb intézkedésig az is zárva tart – nyilatkozta a vezérigazgató.

Fotó: Tibai Irma

A polgármester tartja a kapcsolatot nem önkormányzati turisztikai egységekkel is. Mint elmondta, információi szerint a Hajdúszoboszlón három fontos szállodát, a Békét, az Aqua-Solt és az Apollót működtető Hunguest Hotels Zrt. még kivár. A Hotel Silver a hétvégén bezár, a Hotel Délibábban amúgy is felújítás van.

Sikerült gyorsan utolérnünk néhány további, meghatározó jelentőségű helyi szálloda vezetőit, tulajdonosait: – A Mátyás Király Gyógyszálloda nyitva tart, gyakorlatilag magyar vendégeket fogadunk – mondta el Adamkó János tulajdonos. Hasonló a helyzet a Hotel Aurumban, amely mindaddig nyitva tart, amíg a Kormány, illetve az Operatív Törzs másképp nem rendelkezik. Tehát itt is belföldi turistákat fogadnak – válaszolta kérdéseinkre Márkus Sándor szállodaigazgató. – A Barátság Gyógy- és Wellness Hotelben jelenleg szintén a kivárás álláspontot követik, azonban mondhatni „percről percre változik” a helyzet – mondta el Sólyom-Vadnai Klára cégvezető. A szállodák természetesen mindent megtesznek vendégeik egészségének megóvásáért.

- A szállodákban a foglalásokat inkább 1-2 hónapon belüli időpontokra mondják vissza a vendégek – jegyezte meg Kanizsay György, az önkormányzat turisztikával is foglalkozó szakmai bizottságának elnöke, aki civilben egyúttal a Hajdúszoboszlói Fizetővendéglátók Egyesületének elnöke.

„A magánszálláshelyek kiadásával foglalkozóknál ilyenkor kevesebb a vendég, sokan nem is tartanak nyitva ilyenkor.”

Üres a házuk viszont többeknek azok közül, akik viszont ilyenkor is fogadnak vendéget, ezért szintén becsuktak. Az elnök kifejtette, hogy a reklámkiadásokat erőteljesen visszafogják, és amint enyhülés, illetve a járvány levonulása bekövetkezik, óriási kampányba kezdenek Hajdúszoboszló turizmusa érdekében. Bíznak abban, hogy a július-augusztusi főszezon sikeres lesz, továbbá abban, hogy szeptemberben és októberben is a megszokottnál még többen akarnak ide látogatni.

Czeglédi Gyula polgármester elismert turisztikai szaktekintély az országban. Saját véleménye is az, hogy a mostani koronavírus-járvány az elkövetkező évek magyar gazdaságára, így erre az ágazatra is negatív kihatással lesz. Ám a turizmus nélkülözhetetlen a jövőben is, hogy az emberek gyógyuljanak, pihenhessenek, felüdülhessenek. Különösen igaz lesz ez a koronavírus-járvány után. A város első embere szintén bízik abban, hogy ha az emberek is megfelelő magatartást tanúsítanak, a járvány hamarabb lecseng, s a fürdőző főszezonban pezsegni fog az élet az Európa legnagyobb fürdőkomplexumára büszke Hajdúszoboszlón.

Tibai Irma

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában