különleges ünnep

2020.02.07. 14:43

Száznégy éves lett Rózsika néni

Házikoszt, friss levegő és kávé feketén: ez lehet a hosszú élet titka.

Fotó: Kiss Annamarie

– A szemem már sajnos nem az igazi, de azért a helyes fiatalembereket még észreveszem a televízió képernyőjén – mondta mosolyogva Dalmi Sándorné, akit pénteken a 104. születésnapja alkalmából látogatott meg otthonában Korbeák György önkormányzati képviselő, valamint Siposné Hüse Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa. A kivételes eseményre a Hajdú-bihari Napló is ellátogatott. Miközben Rózsika néni átvette a neki szánt virágcsokrot és oklevelet, a másik szobában elindult a sürgés-forgás, előkerült a házi pogácsa és a torta is, mindeközben a néni lányaival beszélgettünk az előtérben.

Főtt étel és kávé

A hálószoba egyik polcán sorakozó kávék elárulták: Rózsika néni rajong a koffeines italért. – Általában hidegen issza, kockacukorral. A négyszemélyes főzőben reggel lefőtt adagot kortyolgatja a nap folyamán, amíg az el nem fogy; nagyon szereti – mondták egymás szavait kiegészítve az idős hölgy lányai. Elárulták többek között azt is, hogy nagy hangsúlyt fektetnek Rózsika néni étkezési szokásaira, mindig főz rá valaki a kis konyhában, csakis házikosztot eszik.

Rögtön felmerült a kérdés: mi a kedvenc étele, mit eszik szívesen. – A házi húslevest, sok-sok tésztával, azt nagyon szereti, meg a pulyka nyaka pörköltet, jól megfőve. A reggelihez mindig eszik kaliforniai paprikát, anélkül nem indulhat a nap – árulták el készségesen a hölgyek, miközben édesanyjuk épp a gyertyákat fújta el születésnapi tortáján.

Kell a társaság

A néni mellett mindig van valaki, nem szokták magára hagyni, csak éjszaka; amikor unokái és dédunokái meglátogatják, annak pedig kifejezetten örül. A mozgás is nagyon fontos Rózsika néni számára, minden reggel jön egy sétáltató és leviszi, járnak egyet a friss levegőn, mindegy, milyen az idő odakint. Egyszerűen szüksége van arra a kis mozgásra, nem akar állandóan a négy fal között lenni, és jólesik neki ücsörögni egy kicsit a padon a tömbök között.

– Mivel a látása már elég gyenge, így az olvasás sajnos lekerült az elfoglaltságai listájáról, azt viszont szereti, ha megy a tévé; mert ha nem is látja tisztán, a csendet elnyomja zsivaj, ha egyedül van – tették hozzá a száznégy esztendős néni lányai. Elárulták azt is, gyakran szoktak kártyázni édesanyjukkal, azt különösen élvezik, és remélik, még sok partit játszhatnak a kis konyhaasztalnál ülve.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában