tabu témák

2020.02.15. 20:00

Sokkoló történeteket osztanak meg egymással az egyetem hallgatói

Harmadik alkalommal rendezte meg februárban a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete mentálhigiénés workshopját, melynek keretein belül hallgatók oszthatják meg tapasztaltaikat testi-lelki egészségügyi problémáik kapcsán.

A Debreceni Egyetem koszorœz‡ssal tiszteleg egykori nŽvad—ja, gr—f Tisza Istv‡n miniszterelnšk el?tt hal‡l‡nak 99. Žvfordul—j‡n a f?ŽpŸlet el?tti tŽren

Fotó: Napló-archív

Az eseménysorozat dr. Ureczky Eszter egyetemi oktató kezdeményezése, aki több éves munkatapasztalat alapján elérkezettnek látta az időt arra, hogy létrejöjjön végre egy olyan fórum, ahol a hallgatók nyíltan beszélhetnek problémáikról, méghozzá egy olyan közegben, ahol biztonságban érezhetik magukat. A félévente kétszer megtartott események angol nyelven zajlanak, biztosítva ezzel a részvétel lehetőségét a külföldi diákok számára is, akik kiemelkedő érdeklődést fordítanak az előadások iránt. A leglényegesebb szempont, hogy olyan témákról esik szó, amelyek sok embert érinthetnek, mégsem beszél róluk senki, legyen az rák, valamilyen krónikus betegség, vagy akár az öngyilkosság gondolata.

Van rá igény

– Számtalanszor meséltük egymásnak a kollégákkal, hogy egy-egy fogadó óra alkalmával mennyire megnyílnak a diákok és milyen mélységes, komoly témákat osztanak meg velünk. Gyakran még családi tragédiákról is beszélnek, mi pedig sokszor nem találtuk a megfelelő szavakat, és mind ugyanazt éreztük: szeretnénk segíteni, de eszköztelenek vagyunk. Ez a tehetetlenség késztetett cselekvésre tavaly április végén – nyilatkozta Eszter a Naplónak. – Nem mertem nagyot álmodni a legelején, hiszen az első alkalom egyfajta próba volt, hogy megnézzük, van-e egyáltalán igény ilyesmire a tanulók és a felnőttek körében – emlékezett vissza az oktató. Az előző év tavaszán két hallgató fogadta el a felkérést: egyikük agydaganatának történetét mesélte el, a másikuk a vérrák és a kemoterápia nehézségeiről beszélt. Az előadás sikere a szervezők minden elvárását felülmúlta: a teremben nem maradt szabad szék, és a program lezártával számos diák jelezte, hogy megosztaná saját történetét.

Dr. Ureczky Eszter egyetemi oktató
Fotó: Berecz Dorina

Összekötő híd

– Sokszor azt látom a diákokon, hogy nem tudják, kihez fordulhatnának segítségért, ezért a második és harmadik alkalmakra már egy-egy szakembert is bevontam az előadásokba, mert egyfajta hídépítő szerepet is szánok ennek a kezdeményezésnek – tette hozzá Eszter. A februári program a „Láthatatlan betegségek” címet kapta, és az előadók között szerepelt dr. Siró Péter neurológus is, aki szakmai szempontból ismertette meg a közönséggel a krónikus betegségek fajtáit és azok kezelési módjait, valamint arról is beszélt, hogyan kommunikáljunk a beteggel kívülállóként, hogyan próbálhatunk segíteni, illetve mi az, amivel csak ártani tudunk. Mivel rendkívül érzékeny témákról esik szó, a közönség tagjai felmerülő kérdéseiket anoním módon tehetik fel, kis papírfecnikre írhatják azokat, amelyeket a szervezők egy papírdobozba gyűjtenek, az előadók pedig kihúzzák és megválaszolják azokat. – Úgy érzem, ez a kezdeményezés már túlnőtt rajtam; örülök, hogy sikerült elindítanom és követhetem az útját, segíthetek az alakításában – mesélte boldogan Eszter, aki már javában szervezi az áprilisi előadást, amelyen a tanulási nehézségekről fog beszélni egy londoni szakértő.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában