odafigyelést igényelnek

2020.02.23. 15:57

Mesés is lehet ám a kutyasors!

Móka, játék és példaértékű törődés hatja át a két tündéri tacskó életét.

Fotó: Széplaki Zsuzsa magánarchívuma

– Nem igazán tudom elképzelni már az életemet nélkülük. Mindig is nagyon közel állt hozzám az állatok szeretete; azt gondolom, lelkük és érzéseik vannak. Tudják, hogy egy-egy helyzetben mi történik velük, és mindent értenek, ami elhangzik körülöttük. Sophie 2018 májusában került hozzánk nyolchetes korában, Molly pedig tavaly január közepén, kilenchetesen – mondta a Naplónak Széplaki Zsuzsa, aki két kis tacskó boldog gazdija. A fiatal lánytól nem áll távol a gondoskodás és odafigyelés, élete valamennyi területére jellemző. Édesanyja mellett ő is szociális területen dolgozik: jelenleg a Szociális- és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei kirendeltségénél esély­egyenlőségi referensként.

Fotó: Széplaki Zsuzsa magánarchívuma

Igazi egyéniségek

Aki sok időt tölt állatok közelében, akarva-akaratlanul észrevesz különböző jellemvonásokat náluk: nincs ez másképp Zsuzsáéknál sem, hiszen nem csak külsőleg mások a négylábúak, belső tulajdonságaik alapján is könnyűszerrel megkülönböztethetők. Ezt persze csak egy igazán figyelmes gazdi tudja. – Sophie nagyon domináns. Meg van győződve róla, hogy ő ural mindenkit és mindent. Emellett iszonyatosan játékos és kevésbé ismerkedős. Remek házőrző, igen bátor.

Rendkívül ragaszkodó, mégsem szeret hosszú távon ölben lenni – fejtette ki Zsuzsa. Hozzátette: Molly „kedves személyiség”. Játékos, viszont másképpen, mint Sophie. Hiszen míg utóbbi inkább elveszi a játékot, előbbi átadja, nem tipikusan falkavezér vagy domináns. Fél az új dolgoktól, és imád ölben lenni. Kedvenc játékuk azonban mindkettejüknek a labda.

Különleges figyelem

Amellett, hogy egyéniségük és külsejük alapján azonnal felismerhetők a borzebek, egy másik szempont alapján is érdemes górcső alá vennünk őket: rendkívüli odafigyelést igényelnek fajtájukra jellemző gerincproblémájuk miatt. Zsuzsa és vőlegénye mindent megtesznek azért, hogy e betegségből a kisállatok semmit se érzékelhessenek. – Kifejezetten tacskóknak készült fajtatápot kapnak. Ez az izmaikat, ízületeiket erősíti. Törekszünk arra, hogy ne lépcsőzzenek, s az ágyhoz is rámpát vettünk, hogy ne ugráljanak – fejtette ki a felelős gazdi. Ezenkívül olyan odafigyelést igényelnek, ami minden más fajtánál is megszokott. Zsuzsáék a fürdetést otthon oldják meg, a körömvágást kutyakozmetikussal, a gardróbból pedig nem hiányozhatnak a kedvesebbnél kedvesebb kis kutyajelmezek, kabátkák vagy épp cipellők. A lány hozzátette, a tacskó remek választás, ha lakásban szeretne valaki kutyát tartani.

Örök kérdés

– Rendkívül fontosnak tartom az ivartalanítást. Sokan elodázzák ezt a témát, legyintve csak, hogy úgysem történik semmi baj. Nálunk sem történt volna, mégis úgy gondolom, a felelős állattartás egyik alappillére ez, amennyiben nem szeretnénk, hogy kicsinyeik legyenek kedvenceinknek. Továbbá úgy vélem, az foglalkozzon állattenyésztéssel, aki ért hozzá – fejtette ki Zsuzsa állást foglalva a kutyatartók örökös dilemmájában. A Sophie–Molly páros 2019 novemberében lett ivartalanítva, s ebből semmilyen hátrányuk nem származott. A műtét napján kicsit kábák voltak ugyan, azonban másnap kutya bajuk sem volt! Felszívódó varratot kaptak, külsejükön a beavatkozás nyomai nem voltak észlelhetők. Az ivartalanítás előtt Zsuzsa s vőlegénye több oldalról is tájékozódtak, így rendkívül felkészülten döntöttek e mellett.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában