jóindulatú daganat

2020.02.16. 11:30

Meddőséget is okozhat a mióma

Évente száznál is több miómaeltávolító műtétet végeznek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A nők 70 százalékánál alakul ki élete során mióma, a méh izomfalából induló jóindulatú daganat. Sok esetben nem okoz tünetet, ezért nem derül ki.

– Nem tudjuk, mitől alakul ki a mióma, a genetikai hajlamot biztosan lehet örökölni. Hormonfüggőek ezek a daganatok, tehát amíg a hölgyek hormonálisan aktív állapotban vannak, addig alakulhatnak ki és nőhetnek ezek a miómák. Amikor bekövetkezik a klimax, onnantól nem nőnek tovább, eltűnni azonban nem fognak. Rasszbéli különbséget is tudunk, a színes bőrű lakosság körében sokkal gyakoribb a mióma, mint az európai rasszban – tudatta dr. Török Péter, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa.

Gyógyszer nincs rá

Mióma esetén ritkán jelentkezik fájdalom, elhelyezkedésétől és méretétől függően okozhat panaszokat.

– Néhány centis miómát nem feltétlenül érez a páciens, egy tízcentis daganat azonban már okozhat panaszokat. Alapvetően három elhelyezkedésűt különböztetünk meg: az egyik, amikor a méh felszínén, kifelé nő a hasüreg felé, ez kevesebb problémát okoz. Ha a méh falában van a mióma, az már gyakrabban okoz tüneteket, ha pedig a méh ürege felé növekszik, akkor pár centis miómák is komoly panaszokat idézhetnek elő. A legfőbb gond a meddőség, nem sikerül teherbe esni, vagy ha sikerül, akkor nem tudja kihordani a terhességet a nő. Jelentkezhet vérzészavar, a menzeszek sokkal bővebbek, görcsösek, darabosabbak, nagy a vérvesztés. Nem ritka a miómás betegeknél a vérszegény állapot, ezért a későbbi kezelésnek az az első lépése, hogy rendezzük ezt a vérszegénységét, akár vérát­ömlesztéssel – beszélt a tünetekről Török Péter.

Abban az esetben, ha a mióma kifelé nő, s nem okoz semmilyen panaszt, nem szükséges műtéti beavatkozás.

Fotó: dr. Török Péter

– Ha a méh ürege felé nő vagy a falában van, és vérzészavarokat okoz, akkor már érdemes eltávolítani. Abban az esetben, ha a meddőség hátterében merül fel a mióma gyanúja, akkor is célszerű eltávolítani. A miómát gyógyszeresen eltüntetni nem lehet. Van olyan gyógyszer, amit egy magyar gyógyszergyár készít és forgalmaz az egész világon, ami a mióma növekedését, méretét csökkenti, ezáltal a vérzés mennyisége is csökkenhet. De fontos tudni, hogy ez egy szűk rétegnek alkalmas, csak a családtervezést már befejezett, 40-50 év körüli és vérzészavarral rendelkező hölgyeknél merülhet fel, minden más esetben a műtét a megoldás – hangsúlyozta az egyetemi adjunktus. – Az, hogy több esettel találkozunk, mint húsz éve, nem csak feltétlenül annak köszönhető, hogy több a mióma. Sokkal jobb felbontású, pontosabb ultrahangjaink vannak, tehát nem a számuk nő, hanem a felismert esetek száma – tudatta a szakember.

Speciális tudástréning

Évente száznál is több műtétet végeznek el Debrecenben a klinikán, van olyan nap, amikor 2-3 mióma-eltávolító operáció történik. Utókezelést nem igényel, azonban fontos a szaktudás, hiszen a nem megfelelő technikával és teljességgel történő eltávolítás a panaszok további fennállását eredményezheti.

– Kétféle műtét létezik az eltávolítására: az egyik során kívülről, a has megnyitásával operálhatjuk ki, de manapság már afelé tendál a világ, hogy laparoszkóppal távolítjuk el a miómákat. Ha befelé, a méh ürege felé nő, akkor méhtükrözést alkalmazunk, apró szeletenként belülről távolítjuk el ezt a miómát – ismertette Török Péter. – A beavatkozások elég speciális tudástréninget igényelnek, hiszen a laparoszkópos eltávolítás során a méhfalból kiveszünk egy darabot, ott egy sebágy keletkezik, amit laparoszkóp­pal meg is kell varr­ni. A klinikán az endoszkópia olyan szinten van, hogy ezek már rutinszerűen működnek itt is. Az endoszkópos technika oktatása, fejlesztése elengedhetetlen a betegbiztonság szempontjából. Klinikánkon már a frissen végzett kollégáknál elkezdjük ezt a folyamatot – mondta az egyetemi adjunktus.

Mesterséges intelligencia is besegít

A Debreceni Egyetemen a mindennapi munka közben igyekeznek egy kicsit a jövő felé is tekinteni, ezért olyan kutatásokat is folytatnak, melyek a műtétek biztonságosságát elősegítik.

– A miómaműtéteknél fontos, hogy a teljes miómát eltávolítsák, ennek elősegítésére az egyetemi informatikai kar dolgozóival közösen olyan mesterséges intelligenciával ellátott technikát használunk fel, ami a későbbiekben – most még csak tudományos kísérletek folynak – a műtéteket segítheti. Ilyen jellegű kísérletek, tudományos publikációk megjelentek már, ezzel is foglalkozunk. Efelé tartunk, mindenki retteg és fél attól, hogy egyszer gépek fognak minket operálni. Én azt gondolom, a mesterséges intelligencia miatt egyetlen orvos sem fogja elveszíteni az állását, de az az orvos, aki nem ismeri, nem használja ezeket a lehetőségeket, lemarad a kollégáitól. Ezek a számítógépes segédprogramok elősegítik a betegbiztonságot, a műtéti idők lerövidítését, továbbá a műtét alatti vérveszteség, komplikációk csökkentését eredményezhetik – hangsúlyozta Török Péter.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában