Születésnap négyévente

2020.02.29. 09:48

Isten éltesse a szökőévben születetteket!

Hogyan ünnepelnek azok, akik február 29-én jöttek a világra?

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Gyakran akadályokba ütközhetnek a szökőévben születettek, ha hivatalos ügyeket kell intézniük. Előfordulhat ugyanis, hogy néhány számítógépes nyilvántartás még mindig nem boldogul a különleges dátummal. Évtizedekkel ezelőtt nem volt szokatlan jelenség, hogy a „szökőnap” helyett március elsejére anyakönyvezték a született csecsemőt. Ez azonban mára már nem lehetséges, hiszen közokirat-hamisítás bűntettének minősülne, ha az anyakönyvvezető így cselekedne.

Nem 29-e a szökőnap

Mint az közismert, a Gergely-naptár a naptári és a csillagászati év közti különbséget úgy küszöböli ki, hogy meghatározott évenként az alap­esetben 28 napos februárhoz további egy napot rendel hozzá. Az ilyen éveket nevezzük tehát szökőévnek, amelyeket a néggyel maradék nélkül osztható esztendőkben tartunk, azzal a kikötéssel, hogy az évszázadfordulók oszthatók négyszázzal, szintén maradék nélkül. Azonban az úgynevezett szökőnap valójában mégsem a február 29-e, hanem a hónap 24. napja. Ennek a számításnak a gyökerei egészen Julius Caesarig nyúlnak vissza, ugyanis a római államférfi naptárreformja rendelte el, hogy a március előtti hatodik nap kettőztessék meg – ez pedig a mai naptár szerint február 23. napja, amelyet a szökőnap, azaz február 24-e követ. Így tehát, akik második hó 29-én születtek, az év toldaléknapján láttak napvilágot.

Néha azt hiszik, viccelnek

– Sokszor volt, hogy az ügyintézőket teljesen összezavarta a születésnapom. Két alkalommal szinte veszekedésig fajult a dolog, mert azt hitték, szórakozok velük – osztotta meg a Naplóval Lugosi Borbála, a Debreceni Egyetem volt hallgatója, aki a korábban említett toldaléknapon született, 24 évvel ezelőtt. – Az egyik leggyakoribb akadály, hogy online felületeken nem tudom megadni a valós születési dátumomat. Ilyenkor általában február 28-át szoktam kiválasztani, de egyébként nem zavar ez az apróság – tette hozzá.

Egy másik hölgy, Berecz Brigi szintén 24. születésnapját ünnepli ma. Tőle megtudtuk, családjával, barátaival gyakran viccelődnek azzal, mennyire kicsi még; idén lesz csak hatéves.

A lányok arról is beszámoltak: mivel naptár szerint csak négyévente van születésnapjuk, általában február utolsó vagy március első napját nevezik ki helyettesítő napnak. Bár azt mondják, szerintük ez nem gond, hiszen számtalan ember jár így, bármikor is legyen a születésnapja, mert sokszor nehéz megtalálni a legalkalmasabb időpontot, ami a családnak és a barátoknak is megfelel. Mivel az év bónusznapja idén épp szombatra esik, most bizonyára nem okozott akkora fejtörést a szervezés.

Berecz Dorina

Népszavazás és Oscar-díj-átadó is a naptárban

Február 29-e végül is ugyanolyan nap, mint a többi, leszámítva, hogy ritkábban van. Egy csokorra valót válogattunk azokból az eseményekből, melyek ekkor történtek, illetve azokról a híres személyekről, akik a tél utolsó utáni napján születtek.

  • 1504. elején Kolumbusz Kristóf embereivel Jamaicában tartózkodott, és összetűzésbe került a bennszülöttekkel. Csillagászati naptárából tudta, hogy február 29-én holdfogyatkozás lesz. A feljegyzések szerint holdjuk eltűnésével fenyegette meg az őslakosokat, azok pedig – látva az elfogyó holdat – úgy megrémültek, hogy teljesítették a hódítók kéréseit.
  • 1892. február 29-én a brit és az amerikai kormány megegyezett a Bering-tengeri fókavadászatról. 1964-ben e napon nyilvánosságra hozták, hogy az amerikai hadsereg titokban kifejlesztette az A–11-es vadászbombázót. 1988-ban Irak öt nagy hatótávolságú Al-Huszein rakétát lőtt ki Teheránra, a rakétatámadások ezután naponta ismétlődtek. 1992-ben pedig a bosznia-hercegovinai népszavazáson a többség a volt jugoszláv tagköztársaság függetlensége mellett foglalt állást.
  • Mivel az Oscar-díjat február végén osztják, néhány ilyen esemény szökőnapra esett. Így kapta meg a szobrot 1940-ben az „Elfújta a szél” (mégpedig nyolcat), illetve 2016-ban a magyar „Saul fia”.
  • Február 29-én született 1468-ban III. Pál pápa (Alessandro Farnese néven), 1792-ben Gioachino Rossini olasz zeneszerző, 1892-ben Apor Vilmos győri püspök, mártír; illetve 1976-ban Kovács Katalin világ- és olimpiai bajnok kajakozónk.
  • És a végére egy cseppet sem vidám alkalom: február 29-e a ritka betegségek világnapja.
  • (Forrás: Wikipédia)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában