Hurka- és Kolbásztöltő fesztivál

2020.02.15. 14:15

A hagyományok és a fiatalok

Mindenféle korosztály, de főleg fiatalok töltötték meg a falu művelődési házának nagytermét szombat délelőtt, jelezve, hogy van remény a disznótoros hagyományok folytatására Tépén és a környéken.

Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

Tálcán kínált disznóságok

„Jóillatú, jóízű”, és persze vidám forgatag fogadta a tépei művelődési házba betérőket szombaton.

A falu nyolcadik alkalommal rendezte meg a Hurka- és Kolbásztöltő Fesztiválját, amelyre a vendéglátó településsel szoros kapcsolatban lévő Derecske, Konyár és Szentpéterszeg csapata mellett a helyi civil szervezetek és baráti körök neveztek. Balogh András polgármester elmondta azt is, hogy céljuk a településen élők vendégül látása, alkalmat teremteni a kulturált együttlétre, továbbá a falusi disznótoros hagyományok továbbéltetése.

Titkos receptek

Emiatt biztosan nem lesz probléma a jövőben sem, hiszen voltak kifejezetten fiatalokból álló hurka-és kolbásztöltő közösségek is. A házigazdák ebben is példát mutattak, hiszen a nemrégiben alakult Jelen-LÉT Ifjúsági Egyesület fiataljai is ott szorgoskodtak az egyik asztal mellett. – Beszélik sokan és sok felé, hogy a mai fiatalok már nem érdeklődnek a hagyományok iránt, azokat nem viszik tovább. Mi erre természetesen rácáfolunk. A néhány hete Konyáron megtartott disznótoros fesztiválon már ott voltunk, most hazai pályán is megmutatjuk, mit tudunk. A mi közösségünk is kapott két kiló kolbász alapanyagot, egy kiló hurkának valót, rizst és belet, amibe töltjük. Titkos családi receptek alapján készül a hurka, a kolbász – magyarázza Bordán Lajos klubvezető. A kolbászkavaró mester Lakatos Csaba, aki a világért sem árulja el, mitől lesz különleges a disznótoros finomságuk. Inkább arról beszél, hogy otthon, a disznótorban tízkilókban mérik a kolbászhúst, míg itt csak kilókban, ami a fűszermennyiség kiszámolása miatt is nehézséget jelent. Kiss Róbert a hurkakészítés szakértője.

Ezt már Konyáron is bizonyította, hiszen a hurkáját ítélte a zsűri legízletesebbnek.

Közben fiatal lányok, Nagy Anna és Nagy Csilla a Bocskai utcai csapat képviseletében, kóstoltatnak fatálcáról ízlésesen elkészített és feltálalt sajtokat, disznóságokat és hozzájuk való zöldségeket, savanyúságokat. A verseny része az úgynevezett hidegtál is, amelyet a Fehér Gábor mesterszakács vezette zsűri bírál majd el. A szomszédos asztalnál a konyáriak serénykednek. Ők is sok finomat hoztak magukkal. Füredi Gyuláné hajnalban kelt, hogy frissen sült pogácsával tudja kínálni a vendégeket.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában