lerótták tiszteletüket

2020.01.27. 10:56

Vendégül látták a Hajdú menetszázadot

Hetvenhét éve szörnyű csapást szenvedtek el a magyarok, a szocializmus évtizedeiben emlékezni sem lehetett rá.

Fotó: Miska Andrea

Fotó: Miska Andrea

Hajdúdorog főterén álló II. világháborús emlékműnél rótták le tiszteletüket azok a hagyományőrzők, honvéd középiskolások, aktív és tartalékos katonák, akik a XX. alkalommal megrendezett, három napos Doni Hősök Emlékmeneten vettek részt.

Az 1943-as Don menti csaták elesettjeiről, túlélőiről és megsebesült hőseiről emlékezett meg beszédében Berkecz Gábor a Vasvári Pál téren. – A Doni Hősök Emléktúra azzal a céllal indult el, hogy emlékezzünk azokra a katonákra, hősökre és áldozatokra, akik a Don mentén vesztették életüket. A menet végéhez közeledve egyre jobban átérezzük, hogy a 2. magyar hadsereg hőseinek mennyire nehéz lehetett az adott körülmények között harcolniuk, menetelniük. – hangsúlyozta a honvéd középiskola vezetője. Hozzátette: – A Hajdú menetszázad tagjai mindössze 70 kilométerrel távolodtak el szeretett otthonuktól, azonban a mentben részt vevő növendékek szülei, testvérei és katonák szerettei ugyanúgy aggódnak a háromnapos emléktúra teljesítése alatt, ahogyan a Don mentén harcoló katonákért aggódtak egykoron.

Horváth Zoltán polgármester történelmi visszatekintőjében felidézte: 77 évvel ezelőtt, 1943-ban a II. világháború keleti frontvonalát jelentő Don folyóhoz vezényelt kétszázezer fős 2. magyar hadsereg feladata a szovjet vonalak tartása volt. A kezdeti sikeres hadműveletek során a még azon a földön is szokatlanul hideg tél, a gyéren kialakított védvonalak, a későn érkező élelem, a nehéztüzérség alacsony létszáma és a hatalmas szovjet túlerő borzalmas tragédiát vetített előre. Január 12-én a Don kanyarulatánál a szovjet csapatok áttörtek, és kezdetét vette a második magyar hadsereg drámája. Az ezt követő napokban, hetekben tízezrével estek el katonáink, akiknek hősies helytállása ellenére a végén nem maradt más választásuk, mint a menekülés. A Don menti harcokban eddigi ismereteink szerint 126 ezer magyar hazafi vesztette életét, akik nem a harcok következtében haltak meg, azok szovjet fogságba estek. A szocializmus évtizedeiben hallgatni kellett a történtekről, családjaik nem gyászolhatták el hősi halottjaikat. Ma azonban nem csupán az áldozatok előtt hajtunk fejet, hanem a mindannyiunknak példát mutató hősöket látjuk és láttatjuk katonáinkban, az ott elesettekben és a túlélőkben egyaránt. Mai tiszteletadásunk nem a múltba révedés pompája, hanem a magyar katonák időtlen helytállásának és hősiességének ünnepe – tette hozzá a város polgármestere.

Fotó: Miska Andrea

A XX. Doni Hősök Emlékmenet tiszteletére a Hajdú menetszázad csapatzászlójára Debrecen, Hajdúhadház és Hajdúböszörmény emlékszalagja mellett felkerült Hajdúdorog városáé is.

Az emlékezés virágait Horváth Zoltán polgármester, dr. Lippai Péter dandártábornok és Berkecz Gábor, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója helyzete el a II. világháborús emlékműnél. Az ünnepség zárásaként a magyar takarodó dallamai törték meg a csendet, és díszlövések dördültek el. A megemlékezés végeztével a három napos, nyolcvan fő részvételével zajló hajdúsági túra Dalanics Zoltán parókusi áldásával folytatta tovább útját Hajdúnánás felé.

Az emlékmenet teljesítői a művelődési ház dolgozóinak vendégszeretetét élvezhették, hiszen a Mozi épületében pihenhették ki a katonák a mögöttük hagyott kilométereket. A déli órákban megérkezett Hajdú menetszázad tagjait tarhonyás hússal és forró teával fogadták.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában