jól bírja a telet

2020.01.02. 09:02

Rózsaszín virágok tél közepén a Békás-tónál

Hazánkban is egyre gyakrabban ültetnek kikeleti vagy más néven téli bangitát.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Szép rózsaszín-fehér virágok borítanak egy nagy, körülbelül 2 méter magas bokrot ezekben a napokban a debreceni Békás-tónak a Régi Vigadó felőli kapujában. A növény ágai, valamint édes illata a legtöbb laikust a barackfára emlékezteti, de nem erről van szó.

Egyre népszerűbb

Dr. Papp László, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatója elmondta: a szóban forgó növény kikeleti vagy téli bangita. Ez két bangita faj hibridje, amely egy walesi botanikus kertben spontán jött létre 1933-ban. – A növény mostani virágzása teljesen normális, sokszor már novemberben elkezdi, mely állapot egészen márciusig eltarthat – fejtette ki a szakember. Azt is megtudtuk, hogy Magyarországon is mind gyakrabban ültetnek kikeleti, téli bangitát, ennek különböző fajtáit, mert viszonylag jól bírja az itteni teleket. Több faiskola is forgalmazza. A debreceni egyetemi campuson is akad néhány példány belőle.

Papp László hozzátette: a debreceni botanikus kertben a bejárat közelében is található, télen virágzó növény, a csupasz virágú jázmin sárga virágai nagyjából novembertől február végéig gyönyörködtetik a látogatókat. Mind a kikeleti bangitára, mind a csupasz virágú jázminra az jellemző, hogy komolyabb fagyok idején lefagynak a virágai, de bimbói nem, így amint egy kicsit enyhül az idő, újabb virágokat hoznak. Ezt a folyamatot az idei decemberi időjárás is segítette, ugyanis több héten át nappal 10-12 fokot mértek Debrecenben.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában