segítséget nyújtanak

2020.01.31. 14:00

Kincset érhet a figyelmes szomszéd

Sokszor a külterületeken élő idősek számára kérnek átmeneti vagy tartós elhelyezést.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az időseknek lehetőségük van a Városi Szociális Szolgálatnál segítséget kérni, a beérkező jelzéseket minden esetben megvizsgálják – tudatta lapunkkal Nagy Lajosné intézményvezető. – A kéréseket elbíráljuk, majd javaslatot teszünk a legmegfelelőbb és a leghamarabb elérhető szolgáltatásra, szolgáltatásokra. A jelzések zöme önkéntes alapon történik, de kialakult jelzőrendszeri hálózattal rendelkezünk, melyben a családtag, háziorvos, körzeti ápoló, családsegítő, védőnő, kórházi szociális munkás, szomszéd stb. vesz részt, és ad jelzést nekünk, ha hátrányos helyzetű idősről van tudomásuk – mondta.

Egészségi állapot

Fotó: Nagy Lajosné

Az intézmény házi segítségnyújtás formájában gondoskodik azokról az időskorú, beteg személyekről, akik otthonukban, lakókörnyezetükben önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, az önálló életvitel fenntartásához segítségre szorulnak. – A házi segítségnyújtás hozzájárul ahhoz, hogy az ellátást igénybe vevő fizikai, mentális, szociális szükséglete saját környezetében, életkorának, élethelyzetének és egészségi állapotának megfelelően, meglévő képességeinek fenntartásával, felhasználásával, fejlesztésével biztosítva legyen – hangsúlyozta.

– A segítségnyújtást a gondozási szükséglet vizsgálata előzi meg, mely alapján az igénybe vevő az állapotának megfelelő ellátást kérhet a megállapodásban rögzített rendszerességgel hétfőtől péntekig, az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek megléte esetén szombaton és vasárnap is. A szociális segítés részeként többek között biztosítani kell a lakókörnyezeti higiénia megtartásában való közreműködést (például takarítás, mosás, vasalás), a háztartási tevékenységben való közreműködést (bevásárlás, gyógyszer kiváltása stb.), a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében és a kialakult veszélyhelyzet elhárításában történő segítségnyújtást. Személyi gondozásként a segítés körébe tartozó feladatokon túl biztosítani kell az ellátást igénybe vevővel a segítő kapcsolat kialakítását és fenntartását (például információnyújtás, tanácsadás), továbbá a gondozási és ápolási feladatok (mosdatás, fürdetés, öltöztetés stb.) elvégzését – fűzte hozzá.

Bentlakásos ellátás

Megtudhattuk, nem túl nagy számban, de előfordul, hogy a szolgáltatást – például a házi segítségnyújtást, étkeztetést – csak a téli időszakra kéri az ellátott, a megváltozott időjárási és útviszonyok miatt. – A bentlakásos ellátásban nem tapasztalunk jelentős növekedést a téli időszakban, de itt is előfordul, hogy például a külsőségekben élő idősek számára kérnek átmeneti vagy tartós elhelyezést, ezzel megelőzve a krízishelyzet kialakulását. Téli időszakban viszont az érzékelhető, hogy a nappali ellátást igénybe vevők a kortárs csoporttal hosszabb időt töltenek el a komfortos, biztonságot nyújtó intézményben. Az alapszolgáltatásokat az időskorúak számára tudjuk folyamatosan biztosítani, a bentlakásos ellátásban viszont a jogszabályi előírásokban megfogalmazott kritériumoknak szükséges megfelelni a szolgáltatást igénylőnek – mondta.

Az óvatos bizalmatlanság alkalmazása

A rendőrség néhány éve készített megyei viszonylatban egy felmérést, melyből kiderült, nagyságrendileg körülbelül 200 főre tehető a külterületen lévő ingatlanokban élők száma, akik egyedül élnek, vagy koruknál, egészségügyi állapotuknál fogva fokozott veszélynek lehetnek kitéve. Dr. Juhász Zoltán rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta a Naplónak, nagy mértékű figyelmet fordítanak a falukban, városokban, külterületen élő idősekre egyaránt. – Előfordul, hogy a szomszédok riasztják a rendőrséget, mert a közelükben lakó idős embert nem látják „mozogni”, vagy a távol élő rokonok kérik a rendőrség segítségét, mert az idős hozzátartozójukat nem tudják telefonon elérni. A külterületi ingatlanokban élők nagyobb veszélyben vannak, mint a falvakban, városokban lakott területeken élők, hiszen például egy tanyán élő, bajba került ember nehezebben tud segítséget kérni, mivel a legközelebbi lakott ingatlan is több kilométer távolságban lehet. Ezekre az emberekre a körzeti megbízottak, a polgárőrök, a falugondnokok, mezőőrök, illetve a szociális hálózat munkatársai figyelnek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy alkalom esetén kérdezzük meg az idősebb szomszédtól: kell-e valamiben segíteni? Van-e bármire szüksége? Jó hír, hogy az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma évről évre folyamatosan csökken, ettől függetlenül is azt hangsúlyozzuk: alkalmazzuk az óvatos bizalmatlanságot! Ne engedjünk be ismeretleneket a házba, többen önkormányzati munkatársnak, rendőrnek, különböző szolgáltatónak adják ki magukat, ezért kell minden esetben elővigyázatosnak lenni – mondta.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában