komoly károkat okozhat a fagy

2020.01.15. 07:00

Érdemes figyelni, nehogy baj legyen a lustaságból

A hideg évszakban érdemes időnként meggyőződni, hogy nem történt fagykár a telkünkön.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

A téliesítéskor elvégzett munkákkal sok bosszúságtól kímélhetjük magunkat, de időnként nem árt, ha leellenőrizzük a dolgokat a házunk körül. Amennyiben esetleg nem végeztünk el mindent a hideg idő beállta előtt, azt ajánlatos bepótolni, hátha még megelőzhetjük a nagyobb bajt. Érdemes átnézni a tetőt, a falakat, az ereszt, a kerítést, a járdát, az ajtókat, az ablakokat és a vízvezetéket.

Kijönnek a hibák

„Áldozzunk rá időt és energiát, hogy időben elvégezzük a téliesítést, de ha valamiért nem volt rá lehetőségünk, amint lehet, pótoljuk a mulasztást, mert komoly problémáink származhatnak belőle”

– hívja fel a figyelmet Malacsik Márk, az M&M Kft. szakembere. – A hideg évszakban a legtöbbször betonkárokhoz, falazatpótláshoz, szigetelések kijavításához hívnak minket. Ezeknek a hibáknak a jellegzetessége, hogy csak akkor derül rájuk fény, amikor már fizikai nyomot hagynak maguk után. Ezért érdemes időnként végigellenőrizni a dolgokat: a csatornát, mert ha nincs rendesen kitisztítva, akkor megáll benne a víz, és télen nagy eséllyel szét fogja repeszteni a víz. A hattyúnyakakat még tüzetesebben vizsgáljuk meg, hogy biztos átmenjen rajta a csapadék. A vízakna különösen kényes pont, azt feltétlenül szigeteljük le – tanácsolja a szakember.

Megereszkedhet a tető

Érdemes meggyőződni arról is, hogy a kerítéssel nem történt baj: nem fagyott-e szét a fedlap, mert amennyiben igen, le fog jönni a nemesvakolat. Sajnos az is gyakran elfordul, hogy a kerítéslábazat vizesedésének megakadályozására nem fordítanak elég figyelmet a lakók. Ennek következtében a vakolat és az arra ragasztott díszburkolat az első adandó alkalommal elkezd lefagyni komoly bosszúságot és anyagi kiadást okozva a ház tulajdonosának.

– Az ablakokra érdemes vízorros párkányt készíteni, hogy ne a falra folyjon a víz. A betonfelületeket nem szabad sózni, mert szétmarja a fagy. A tetőkről – ha jó a dőlésszöge – le kell jönnie a hónak, de ha kicsi a lejtése, akkor megülhet rajta a hó, és a súly miatt előbb-utóbb megereszkedik a tetőléc. Arra is érdemes figyelni, amennyiben az utcára néz a tető, legyen rajta hófogó, mert ha az onnan lekerült hó miatt ér valakit baleset, az az ott lakók felelőssége – figyelmeztetett Malacsik Márk.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában