Visszatekintő

2020.01.15. 14:19

Az ünnepre hangolódtunk decemberben

Az esztendő utolsó hava a karácsony ­szellemében telt.

Az első adventi gyertyaláng fellobbanásával vette kezdetét tavaly a december, sokan összegyűltek Debrecenben a Kossuth téren a város karácsonyfája mellett, majd hétről hétre az adventi gyertyagyújtások minden alkalommal megtöltötték a cívisváros főterét. „Ünneplőbe” öltözött a város, fényben fürödtek a fák, a szökőkutak és az óriáskerék is.

Természetesen nemcsak a megyeszékhelyen, hanem több településen is elkezdődött a várakozás időszaka, többek között Berettyóújfaluban, Biharkeresztesen és Darvason is ünnepeltek. December elején megmutatta magát az igazi tél is, hóesésre ébredhettek megyeszerte a lakosok. Az időjárás próbára tette a téli felkészültséget is: több helyen lefagyott a hó és a latyak, mínuszokat mutattak a hőmérők. Nem telhetett el a december a télapó látogatása nélkül. Nem volt könnyű dolga az igazi, lappföldi Mikulásnak (finnül Joulupukkinak), ugyanis a világ összes csizmácskáját meg kellett töltenie ajándékkal – mégis szakított időt arra, hogy a debreceni gyerekeket is meglátogassa, és legyen hozzájuk néhány kedves szava. A tűzoltók sem tétlenkedtek a gyerekek egyik kedvenc ünnepén, Mikulás-ruhába bújva meglátogatták a Debreceni Klinika gyermekhematológia-onkológia osztályát, kötéltechnikával ereszkedtek le és kopogtattak be az ablakokon, majd csomagot és más ajándékokat adtak át a kis betegeknek.

Decemberben ismét Debrecen adott otthont a XXIX. Nemzetközi Betlehemes Találkozónak, melyre a Kárpát-medence szinte minden szegletéből érkeztek csoportok. A Hajdú-bihari Napló karácsonykor egy fél szívvel született kislánynak és családjának segített. Felhívásunkra a Mezei család számára nemcsak ajándékokat, csomagokat hoztak, hanem a bankszámlájukra is folyamatosan érkeztek a pénzösszegek. Mindemellett a hagyományokhoz hűen, a Napló csatlakozott ahhoz a csokigyűjtő akcióhoz is, melynek „termését” a nehéz sorsú gyerekeknek osztották ki.

A hónap legnagyobb „bulvárrobbanása” Victoria Eugenia Henao, azaz a híres drogbáró, Pablo Escobar özvegyének Debrecenbe látogatása volt, aki Mrs. Escobar – Életem Pablóval című könyvét dedikálta az olvasóknak a Csapó utcai bevásárlóközpont könyvesboltjában. Kétszeres telt ház előtt mutatta be az oDEon-Zenetheatrum a Diótörő 2.0 családi musicalt a debreceni Főnix Csarnokban. Lapunk Top 100 kiadványa huszadik alkalommal jelent meg, az esemény egyben díjátadó gála is volt. Év végén pedig, ahogyan azt a rajongók már megszokhatták, fergeteges koncertet adott a sokak által kedvelt, fennállásának immár 30. évi jubileumát ünneplő Tankcsapda is.

VK

Decemberben sokan ellátogattak az adventi gyertyagyújtásokra Debrecenben | Fotó: Matey István
A Csapókertben is jó hangulatban telt az advent | Fotó: Kiss Annamarie
Kacsa a hóesésben | Fotó: Molnár Péter
Kétszeres telt ház előtt mutatta be az oDEon-Zenetheatrum a Diótörő 2.0 családi musicalt | Fotó: Matey István
A Napló tavaly a Mezei családnak segített szebbé tenni az ünnepet | Fotó: Nagy Dóra
A Mikulás egyenesen Lappföldről érkezett Debrecenbe | Fotó: Molnár Péter
Mrs. Escobart kígyózó sorok fogadták | Fotó: Molnár Péter
Sidi, a Tankcsapda gitárosa | Fotó: Molnár Péter
Szöktetés a szerájból | Fotó: Molnár Péter
Varga Alíz édesanyjával látogatott el az állatok karácsonyára | Fotó: Molnár Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában