Karácsonyfa

2019.12.09. 07:28

Valódi fenyő illata az ünnepi hangulathoz

Azt figyeltük meg, hogy a többség egy kigondolt elképzeléssel és pénzügyi kerettel érkezik, az alapján válogat, és a legtöbbször meg is találja a neki valót.

Fotó: Kiss Annamarie

Időnként előfordul, hogy valaki beleszeret egy fába, és akkor mélyebben is a zsebébe nyúl a tervezettnél, mert annyira megtetszik neki a fenyő – árulta el Szabó Zsoltné.

Ebben a pillanatban érkezik egy vevő kezében egy átlagos magasságú fával, és miközben előkészítik a szállításra, megtudjuk tőle, évek óta ezen a helyen szerzi be az örökzöldet. – Azért jövök ilyenkor, mert az elején még bőséges a választék. Mindig igazi fát veszünk, mert ez dukál az ünnephez, vízkeresztig megtartjuk, szerencsére ki is bírja. Én a garázsban tárolom a fát, mert az udvaron megenné a kutya – mondta mosolyogva István.

Szabad levegőn

A fenyőket hideg és szabad levegőn érdemes tárolni, tehát udvaron, teraszon vagy éppen erkélyen. A garázs sem szerencsés, mert ott a luc és az ezüst hamar kiszáradhat, és elhullajthatja a levelét. Ha vízbe tesszük a fát, nem árt neki, de nem létfontosságú.

A vágott karácsonyfák az ünnepek után aprítást követően a komposzttelepekre kerülnek, így azok teljes mértékben újrahasznosulnak.

Elkerülni a csúcsot

Az egyik nagy bevásárlóközpont parkolójában Klára éppen egy fenyőfát pakol be az autójába, kérdésünkre elárulja, a fát az egyik barátnőjének viszi, ők a férjével már korábban megvették a sajátjukat.

– Mi minden évben korán letudjuk a vásárlást, mert ekkor még bőven lehet válogatni, és az sem mellékes, hogy elkerüljük a csúcsforgalmat – árulta el Klára. – Én a „meseszerűt” keresem, és ezt a Nordmannban találom meg. Korábban vettünk ezüstöt is, de nekünk az előbbi vált be. Általában „egyhetvenest” veszünk, idén 6 ezer forintot fizettünk érte, bár most egy picit magasabbat választottunk ki. Szerintem ez még belefér, ahogy látom idén nem igazán emelkedtek az árak. Bár a környezet és az ökoszisztéma szempontjából talán szerencsésebb lenne a műfenyő, de mégsem veszünk, mert azzal sajnos kevésbé lenne hangulatos az ünnep – mondta el Klára.

Molnár Szilárd

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában