hétköznapi kihívások

2019.12.04. 20:00

Szakmájuk felső szintjére jutottak

Mesterré vált szakemberek tettek esküt, és vették át oklevelüket.

Fotó: Matey István

Fodrász, kozmetikus, kézápoló és műkörömépítő, gázberendezés- és csőhálózat-szerelő és szakács szakmában tettek sikeres mestervizsgát 26-an, és vették át oklevelüket szerdán a mesterlevél-átadó ünnepségen, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) székházában.

Az okleveleket Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke és Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke adta át. Az ünnepséget a Csokonai Színház művészeinek előadása is színesítette.

 

– Ez egy olyan világ, ahol mindig meg kell újulni. Minden szakmának megvan a maga hétköznapi kihívása. Az a feladatunk, hogy valóban készítsük fel a következő generációt arra, hogy álljanak készen a megújulásokra. Arra, amit a szakma, a magyar gazdaság elvár tőlük – hangsúlyozta köszöntőjében Pajna Zoltán. – Akik a szakmát magas fokon művelik, kiharcolták az elismerést.

A mesteravatás tradíciója a céhrendszerig vezethető vissza, hiszen az inasok hosszú évek tanulása után elég tapasztalatot szerezve a céh legidősebb mesterei előtt tettek vizsgát. Köszöntőjében Miklóssy Ferenc felidézte: a mesterek felelősek voltak azért is, hogy magas szinten oktassák az inasokat, és részt vegyenek a közösség munkájában is, ez pedig nagy presztízst jelentett. Napjainkban is egyre fontosabb teret kap a szakmai tudás, hiszen ezzel lehet azokat a javakat megteremteni, amikre szükség van.

Csak a legjobbak

A projekt a HBKIK gondozásában a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósult meg. A vizsgáztatás az iparkamarák feladata, melyet kiemelt ügyként kezelnek. A minőségi szakképzés és mesterképzés a magyar gazdaság stratégiai érdeke, s célja, hogy a szakembereknek biztosítsa a szakmai fejlődést, a karrier lehetőségét. A címet csak a szakmájuk legjobbjai kaphatják meg. A képzésre azok jelentkezhettek, akik legalább ötéves szakmai gyakorlattal és szakirányú végzettséggel rendelkeztek.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában