Környezetünk védelmére

2019.12.06. 19:19

Örökbefogadták a bírósági dolgozók a hóbaglyot

A Debreceni Törvényszék munkatársai 2019 októberében gyűjtést indítottak annak érdekében, hogy a debreceni állatkert egyik lakóját örökbefogadják.

Fotó: Kiss Annamarie

A dolgozók választása egy hím hóbagolyra esett, ami még 2018 februárjában nyolc hónaposan került Amsterdamból a debreceni állatkertbe – olvasható a Debreceni Törvényszék honlapján. A hóbaglyokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján 2017 végén a nem veszélyeztetett fajok kategóriájából a sebezhető fajokéba sorolta át, mivel három generáció alatt, elsősorban a klímaváltozás miatt több mint 30 százalékkal csökkent a számuk. Az örökbefogadáshoz szükséges pénz másfél nap alatt összegyűlt, a bíróság dolgozói pedig egy szavazás során Hópihének nevezték el a hóbaglyot, aminek örökbefogadása két ok miatt kiemelten fontos a Debreceni Törvényszék számára.

Egyrészt támogatja a debreceni Nagyerdei Kultúrparkot és több hónapon keresztül a hóbagoly szakszerű ellátást, másrészt az akcióval felhívja a figyelmet arra, hogy természeti környezetünk védelme a bírósági szervezet szemléletében is kiemelt helyet kapott, és a klímaváltozás az állatvilágra is negatívan hat.

Az ünnepélyes örökbefogadásra, és a Hópihével való személyes találkozásra 2019. december 6-án került sor, amikor is a Debreceni Törvényszék dolgozói egy kis „Mikulás ajándékkal” is kedveskedtek az állatnak.

A bíróság történetében ezen a nem mindennapi eseményen létrejött egy együttműködést megállapodás a Debreceni Törvényszék és a Nagyerdei Kultúrpark között, amit Dr. Kahler Ilona Márta és Dr. Nagy Gergely Sándor örömmel írt alá. A kultúrpark ügyvezető igazgatója és a törvényszék elnöke megállapodtak abban, hogy egymást kölcsönösen támogatva kiemelten kezelik a környezetvédelem és természetvédelem kérdését, a mindennapi működésük során pedig példát mutatnak a társadalom valamennyi tagja számára.

A kultúrpark a törvényszék munkatársai által örökbefogadott hóbagoly ellátására és életkörülményeinek magas fokú biztosítására fordítja a kapott támogatást, valamint szakmai támogatást és segítséget nyújt a környezetvédelemi- és természetvédelmi törekvések megvalósításához, az állatkert pedig a későbbi családi programok helyszínéül is szolgálhat.

Az „állatok karácsonya” apropóján két ünnep között (2019. december 27-31.) a bírsági igazolvány felmutatásával kedvezményes jeggyel (50%) lehet az állatkertbe menni, ahol Hópihét a törvényszék dolgozói gyermekeiknek is megmutathatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában