állatvilág

2019.12.01. 13:26

Négylábú őrző-védő, aki egyben „fotómodell” is

Tóth Zsanett gyermekkori álma vált valóra, amikor először magához ölelhette Herceget.

Fotó: Tóth Zsanett magánarchívuma

A német juhászkutyákat mindenki ismeri, összetéveszthetetlen külsejük és kimagasló intelligenciájuk miatt sok gazda kedvencévé váltak. Talán az egyik legsokrétűbb fajta, hiszen gyermek mellett, családban vagy éppen segítőkutyaként is megállják a helyüket.

Tóth Zsanett mindig is szeretett volna egy német juhászkutyát, gyermekkori álma vált valóra, amikor hazavihette egyik legkedvesebb barátját, Vác Vágvölgyi Tyson Herceget. Igen, a név nem mindennapi, de Zsanett szerint a négylábú sem, ismerte a kutyafajtát már régebbről, de nem gondolta volna, hogy egy eb olyan okos lehet, mint az ő hercege. – Tyson tizennyolc hónapja boldogítja az életem, nem hiába álmodtam róla, valóban mindenben a társam. Egy nagyon energikus, értelmes négylábú, aki imádja a vizet, ha part mellett van, akkor az első mindig a csobbanás. Nyáron folyamatosan lejártunk Tiszafüredre, ahol egy tökéletes kutyastrand van kialakítva a kedvencek számára. Lételeme a mozgás, ezért nem is lepődtem meg azon, hogy egyszerűen nem tud elfáradni az úszásban, pedig mellette még kutyaiskolába is járunk – kezdte kedvence bemutatását.

Fotó: Balogh Doroti

Bátorság, kitartás

Köztudott, a német juhászokat pásztorkutyának tenyésztették, állatok őrzésére, figyelésére volt a legalkalmasabb négylábú. Manapság is alkalmazzák őrző-védőként a kutyafajtát, azonban már nem a pusztán, tanyákon, rendőrségnél, határvédelemnél gyakran találkozhatunk velük. Évekkel ezelőtt a család kedvenceként ismerhettük meg a termetes ebeket, azonban az utcákon már nem csak a gazdik fogják a pórázt, terápiás ebként, vakvezetőként is kiemelkedőek.

– Nem véletlen, hogy elkezdtük Herceggel a kutyaiskolát, azt akartam, az a tudás, kitartás, bátorság és megbízhatóság, ami veleszületett még inkább fejlődjön. Egy rendőr foglalkozik jelenleg vele, szeretném, ha a BH vizsga mihamarabb sikerülne, amely az engedelmesség és az őrző-védő egyvelege (amire nagyobb hangsúlyt fektetnek) – mondta.

Fotó: Tóth Zsanett magánarchívuma

– Nagyon szoros a kapcsolatunk, amikor részt vettünk az első órán, akkor csak engem figyelt, a kutyusok között fürkészett, nehogy szem elől tévesszen, azonban a félelme hiábavaló, rám bármikor számíthat. Megtanultuk egymás mellett mi a valódi szeretet, nem tudna senkit sem bántani, a gyerekeket imádja. Egyik barátnőm kislánya Tyson előtt esett el, aki egyből odarohant, és az orrával segítette fel a csöppséget – fűzte hozzá a büszke gazdi.

Fegyelmezettség

Régen is, de talán napjainkban még jobban szeretjük megörökíteni a legkedvesebb pillanatokat, folyamatosan fotózkodunk, és a mosolygós képekből soha nem elég. Azonban Zsanett nem a hóbort miatt vitte el kedvencét egy stúdióba, szerette volna, ha az első szülinap igazán emlékezetes marad, aminek nyoma is lesz. Egy közös fotózáson vettek részt a kutyussal, aki mindenkit lehengerelt, hiszen a modellek is megirigyelhették volna azt a fegyelmezettséget és pózolást, amit Tyson mutatott a kameráknak. A fotós végül meg is dicsérte a négylábút, ritkán találkozik olyan engedelmes és intelligens kutyussal, mint a német juhászkutya.

Fotó: Tóth Zsanett magánarchívuma

– Nagyon büszke vagyok Hercegre, bárhol vagyunk, ő nem hazudtolja meg a fajtáját. Már előzetesen is tudtam, hogy a német juhászoknak van a legnagyobb agytérfogata, azért is olyan ügyesek, okosak, de azt nem gondoltam volna, hogy a szemükkel szinte beszélni tudnak. Aki tényleg vágyik egy valódi négylábú társra, aki nemcsak családszerető, de nagyon okos is, annak csak ajánlani tudom a német juhászokat – mondta végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában