gasztronómia

2019.12.13. 07:51

Nagy sikerű szakácskönyvet mutattak be

Liszt, víz, türelem: szakácskönyvet mutattak be – a benne szereplő ételekkel együtt – a ladányi könyvtárban.

Fotó: Tányér József

Nagy sikerrel, szép számú közönség előtt mutatta be Liszt, víz, türelem című könyvét a szerzőpáros Berta Andrea Ilona és N. Török Ilona, vagy ahogyan utóbbit Püspökladányban jobban ismerik, Nagy Józsefné Ica. A gazdagon illusztrált, igazán igényes megjelenésű könyv az idén jelent meg.

Fotó: Tányér József

A kedvenc kenyere

Berta Andrea Ilona tanárnő foglalta rendszerbe a könyvbe beválogatott recepteket, természetesen Ica nénivel kipróbálták azok elkészíthetőségét is. Berta Andrea beszélt az előkészületi munkákról, nosztalgikus és izgalmas volt a kovásszal való kísérletezés. Az ételek elkészítésében a szakmai tanácsadásban segítségükre volt Szabadfi Szabolcs pék, s még sokan mások. A kiadvány nemcsak receptkönyv, útmutató kézikönyv, hanem tradicionális, a népi értékeket bemutató mű. A kötet első részében rövid leírások, ismertetők mutatják be a kovászolás és a sütés hagyományos eszközeit, valamint a hozzájuk kapcsolódó népi hiedelmeket. Hiszen a hagyományok töltik meg az ételt élettel, teszik azt élhetővé. Meghívott előadók ismertették a különféle kovászfajtákat, melyekből vihettek is haza az érdeklődők, sőt kóstolhattak a pogácsákból, többféle kenyérből és a kakaós csigából. Ica néni pedig elhozta egyik kedvencét, a saját sütésű ladányi burgonyás kovászos kenyeret.

– Bízom abban, hogy akik eljöttek a bemutatóra, s azok is, akik majd olvassák a könyvet, számos ötletet, tanácsot, gyakorlati útmutatót kaphatnak az ételek elkészítéséhez. S hogy ehhez mi kell? Liszt, víz, türelem... – mondták az alkotók.

Tányér József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában