Közel ötszáz résztvevőt várnak

2019.12.05. 17:24

Minden, ami gyógyszergyártás

Idén 21. alkalommal rendezik meg a Magyar Klinikai Farmakológusok Kongresszusát.

Fotó: Kiss Annamarie

A rendezvény témái közt szerepelnek a gyógyszerfejlesztésben megjelenő innovatív 3D nyomtatási lehetőségek, valamint a D-vitamin kezelés és a csonttörések kockázata a klinikai vizsgálatok tükrében.

– A klinikai farmakológia az a tudományág, ami tulajdonképpen összekötő híd az elméleti gyógyszerkutatás és a klinikai gyógyítás között. A kutatók kifejlesztenek egy vegyületet, ezt átadják a klinikai farmakológusoknak, akik szigorú szabályok szerint megvizsgálják azt. A feltalálók mindig a legnagyobb hatásban reménykednek, azt kell megvizsgálni, hogy ez igazolható e – mondta el dr. Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának professzora a csütörtökön, a kongresszus nyitónapján tartott sajtótájékoztatón.

Nyomtatott gyógyszer a jövő?

Közel ötszáz résztvevőt várnak az idei farmakológus kongresszusra.

A Magyar Klinikai Farmakológusok XXI. Kongresszusa három napon keresztül lehetőséget biztosít a hazai szakemberek széles körű szakmai vitáira a Kölcsey Központban. A klinikai farmakológia legfontosabb hazai eredményei, a várható hazai és nemzetközi változások megismerése áll az idei konferencia középpontjában, de számos érdekes témát is feldolgoznak az előadásokon.

– Mindig ugyanazok a főtémák, ami újdonság, hogy idén lesz egy előadás a kiberbiztonságról. A gyógyszeripari kutatásokban döntő a számítástechnikai rendszerek biztonsága, hiszen dollármilliárdokba kerül egy gyógyszer fejlesztése, s ha egy egyszerű számítástechnikai betöréssel sikerül megszerezni ennek eredményeit, akkor könnyű szerrel megelőzhetők a vetélytársak. Ez egy nagyon fontos dolog, erre Magyarországon talán még nem figyelünk eléggé. Ugyanakkor lesz egy nagyon érdekes előadás a gyógyszerek nyomtatással történő előállításáról is – hangsúlyozta a dr. Kovács Péter.

Farmakológiai fellegvár

Magyarország előkelő helyen szerepel a gyógyszeriparban, ennek tükrében hetven milliárd forintot hoznak a nemzetgazdaságnak a klinikai vizsgálatok. A Debreceni Egyetem évtizedek óta a magyar klinikai farmakológia fellegvára, jelentős számú vizsgálatot folytatnak.

– A klinikai farmakológiai vizsgálatok rendkívül fontos és csapatmunkát igénylő tevékenységek. A gyógyszerbiztonság kulcsfontosságú, ebben a gyógyszerészeknek nagy szerepe van, hiszen a kiértékelésben, a biztonságos útvonal ellenőrzésébe és a hatóság számára dokumentáció összeállításában is segítenek – fogalmazott dr. Vecsernyés Miklós, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában