2019.12.28. 14:30
Mézeskalács „város” épült Debrecenben
A napi munka után még öt, hat órát foglalkoztak az összesen csaknem 400 kilónyi tészta meggyúrásával.
Fotó: Molnár Péter
Fotó: Molnár Péter
Minden eddiginél nagyobbra sikeredett idén a debreceni Aquaticum Hotelben felépített mézeskalács „város”, amely a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt elvarázsolja ezekben a napokban. A második emeleten január 5-ig bárki által megtekinthető 14, nagyrészt ehető mézeskalács elemből készült kompozíció 3 méter hosszú és 3 méter széles. Látható benne például tornyos templom, a Jancsi és Juliska meséből ismert mézeskalács házikó, valamint az ünnep valódi üzenetét közvetítő betlehemi jászol is.
Módosított tésztából
Az egyik alkotó, Mile József a hotel executive chef-je lapunknak a helyszínen elmondta: kollégáival először 6 éve készítettek ilyen aprólékosan kidolgozott mesevilágot. Idén két munkatársával 160 kiló lisztet, 1100 darab tojást, 25 kiló mézet, 150 kiló porcukrot, 4 kiló fahéjat, 18 kilogramm vajat és 1 kiló szegfűszeget használtak fel. A szálloda konyhájában novemberben a napi munka után még öt, hat órát foglalkoztak az összesen csaknem 400 kilónyi tészta meggyúrásával, formázásával, sütésével, díszítésével. Az elemek ragasztásához tojás alapú ragasztót használtak. – Azért, hogy minél tovább megmaradjon, hónapokig elálljon a mézeskalács, az eredeti recepten változtattunk egy kicsit. 1 kiló liszthez 30 deka helyett, csak 15 deka mézet tettünk – ismertette Mile József.
Azt is megtudtuk, hogy az alkotás nagyjából felét előre megtervezi, elkészíti kartonból a chef, a többit menet közben improvizálják a készítők.
Jövőre mese és állatok
A kompozíció fái viszont nem ehető tobozokból készültek, a jászolnál látható 3 király figurája pedig porcelán, de azok is kaptak egy kis fehér cukormázat. A készítők több vallási irányzat főbb motívumait is felvonultatják a mézes „terepasztalon”.
Mile József szerint jövő év végén főleg mesefigurákat, állatokat akarnak készíteni mézeskalácsból.
OCs