ünnepi édesség

2019.12.08. 07:00

Melege, illata elvarázsol: teszteltük a Kossuth téri kürtőskalácsot

Székelyföldön a hagyományos vaníliás, Debrecenben a fahéjas és a málnás kürtőskalács a kedvenc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

Az adventi forgatagban sétálva óhatatlanul megérezzük a friss kürtőskalács illatát, s nagyon nehezen állunk ellen annak, hogy megkóstoljuk a cukros kelt tésztát. Kovács István tizenöt éve dolgozik azon, hogy minőségi és egyedi erdélyi kalács készüljön a kis bódékban.

A kürtőskalács-készítő mesterrel az ínycsiklandozó édesség múltjáról s elkészítéséről beszélgettünk.

Fotó: Molnár Péter

Kovács István elmondta, Székelyföldön annak idején vasárnapi program volt, hogy kürtöskalácsot sütöttek. – Hiszem, hogy a kürtőskalács az erdőn dolgozó ember kenyere. Annak idején nem desszertként ették a kalácsot, hanem az erdőn a favágás közepette tüzet raktunk, s hogy ne éhezzünk, tésztát gyúrtunk, majd azt föltekertük a fára, és sósan megsütöttük. Innen indult a kalács – magyarázta a farkaslaki mester, a Kovács-féle kalács megálmodója. Hozzátette, egy erdélyi, 1700-as évekbeli okirat már említi desszertként a kürtőskalácsot. – Egy időben még a hagyományos vaníliás volt a kedvenc, viszont ahogy teltek az évek, számtalan ízesítéssel lehet megvásárolni a ínycsiklandozó édességet. A téli vásárban is a kürtős melege és az illata varázsolja el az embereket – vallja István. Hangsúlyozta, az igazán különleges ízét a faszén adja.

Az egyik legfontosabb alapanyag a liszt. – Nagyon számít, milyen fajta, mikor volt őrölve, milyen minősítést kapott. A kürtőskalácsnak nagyon fontos a csúcsminőségű liszt. Ha nem megfelelő a lisztnek a minősége, nem kel meg, és visszaszikkad – emelte ki a mester, aki ugyan a receptet nem árulta el, de annyit elmondott, a kalácsuk a hagyományos recept alapján készül: tej, tojás, liszt, só, cukor és élesztő.

Sütődorongra tekerik

Készítésekor az édes kelt tésztából sodort szalagot csonka kúp alakú sütődorongra tekerik fel úgy, hogy a tésztacsíkok széle egymásra tapad, és így egybesül. Majd ezt kristálycukorba hengergetik, és faszénparázs fölött aranybarnára sütik. Ez idő alatt a kürtőskalácsra tapadt cukor karamellizálódik, és fényes, ropogós bevonatot képez. Miután a finomság megsült, a még forró kalácsot megforgatják cukorral kevert fahéjporban, kakaóporban, kókuszreszelékben vagy darált dióban.

ND

A kürtőskalács pontos receptjét tehát továbbra is homály fedi, kárpótlásul azonban megosztjuk olvasóinkkal egy másik ünnepi finomság elkészítésének csínját-bínját.

„Otthonos” mézes puszedli

Hozzávalók

10 dkg datolya magozva

5 dkg mazsola

5 dkg vaj

1 db citrom reszelt héja

1 ek. méz

1 db L-es tojás

1 db tojás sárgája

2 ek. szezámmagliszt

3 ek. zabpehelyliszt (GM)

2 ek. darált dió

1/2 mk. szódabikarbóna

A díszítéshez

1 db tojás fehérje

3 ek. porcukor

vagy eritritpor

1 db citrom reszelt héja

Elkészítés

A datolyát, a mazsolát, a puha vajat, a citrom lereszelt héját, a mézet, a tojást és a tojás sárgáját turmixgépbe rakjuk, és homogénre mixeljük. Ezt követően egy tálba kimérjük a liszteket, a darált diót és a szódabikarbónát. A száraz anyagot jól elkeverjük, majd a datolyás masszához keverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire diónyi méretű halmokat adagolunk. Száznyolcvan fokra előmelegített sütőben maximum 10-12 perc alatt készre sütjük. A díszítéshez a tojásfehérjét kissé felverjük, majd hozzáadjuk az eritritet és a citromhéjat, és simára keverjük. Ecsettel a kisült, és még forró süteményeket a tepsin megkenjük a fehérjével, s amikor a máz megszilárdult, leszedhetjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (mindmegette.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában