advent

2019.12.23. 20:00

Hat szál gyertya fénye ragyog Hajdúdorogon

Lezárult a karácsonyváró programsorozat a hajdúsági kisváros főterén.

Fotó: Miska Andrea

A hajdúdorogi adventi óriáskoszorút a görögkatolikus hagyománykörnek megfelelően hat héten át állta körbe a település lakossága, így várakozva a kis Jézus eljövetelére.

Mintegy félezren gyűltek össze a Vasvári Pál teret ékesítő koszorú gyertyáinak fényénél, hogy szemtanúi lehessenek az utolsó gyertyaláng fellobbanásának. Az egybegyűlteket Nyustiné Nagy Marianna, a rendezvény moderátora köszöntötte, majd felkérte Horváth Zoltán polgármestert ünnepi köszöntőjének elmondására, aki meggyújtotta a hatodik szál gyertyát.

Átélni a karácsony lényegét

A település vezetője elmondta: – Amikor mi, hajdúdorogiak meghúzzuk önazonosságunk határait, akkor az elsők között görögkatolikusságunkat jelöljük meg büszkeségünk és fenntartó erőnk forrásaként. A mi mély szellemiséggel, ősi, egyben máig élő hagyományokkal övezett kultúránk maga az élet kultúrája. Nekünk természetes, hogy karácsonykor Jézus megszületik, nagypénteken kereszthalált hal érettünk, majd húsvétkor feltámad. Ünnepeink számunkra magától értetődőek, és azt várjuk tőlük, hogy értelmet adjanak a hétköznapjainknak. Hajdúdorogon ezidőtájt megszokott a kóringyálás, gyermekeink betlehemes játéka, a csillagozás, vagy akár a kecskézés és a szálláskeresés.

– Próbáljuk átélni karácsony lényegét, ami nem pusztán abban áll, hogy Jézus ezen a napon született meg, hanem abban, hogy Isten ember lett – fogalmazott a polgármester.

„Jézusra tekintsünk hát példaképként karácsonykor, és ne keressük őt a csillagok között, vagy a mindenkori ünnepek cifraságában, mert sokkal közelebb áll hozzánk. Szellemisége bennünk is tetten érhető, hatása általunk is megteremthető, hiszen az ott van, ahol a tiszta szív, a feltétlen jó szándék és a másokért élés akarata munkálkodik.”

– Hozzá hasonlóan éljünk hát másokért, munkálkodjunk a közjóért; a karácsonyi csillagok örökös újragyújtásához, a hajnalok reményteljesebb hasadásához mi így járuljunk hozzá! Lépjünk hát át együtt 2019 szép karácsonyának küszöbén az ünnepbe, ahol maga Isten ajándékoz meg minket jövővel, bizalommal, szeretettel, önmagával és így önmagunkkal is – zárta karácsonyi gondolatait Horváth Zoltán.

Közös énekléssel

A szervezők ezúttal is gondoskodtak meglepetés műsorról, most Polyák Lilla, a budapesti Operett Színház művésze varázsolt karácsonyi hangulatot a hajdúsági település főterére. Az ünnepség végéhez közeledve Dalanics Zoltán görögkatolikus parókus közös éneklésre invitálta a Vasvári Pál téren megjelenteket, ahol a Mennyből az angyal kezdetű, mindenki által jól ismert karácsonyi dal is elhangzott. Az adventváró programsorozat lezárásaként a Móra Ferenc Általános Iskola és AMI szakácsainak szorgos munkájának eredményeképpen ismét finom falatok kerültek az ünnepi asztalokra. A diós és mákos kalács mellé forralt bor és forró tea is jutott minden megjelentnek.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában